Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 69

Ο Στούπας, ο Βαζάκας και οι Spurs

Συνέντευξη... χείμαρρος από τον μεγαλομέτοχο του Ηρακλή Ψαχνών, Γιώργο Στούπα.

Το αφεντικό του Ηρακλή Ψαχνών μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star Λαμίας για τη φετινή χρονιά της ομάδας. Αναφέρεται στους εξωαγωνιστικούς λόγους που δεν άφησαν την ομάδα να προχωρήσει, στα «ύποπτα» παιχνίδια που έμπλεξαν τον σύλλογο, κατηγορεί για υπεροψία τον τέως προπονητή Γιώργο Βαζάκα και συμμερίζεται το μότο των San Antonio Spurs.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΠΑ:

Αρχικά είπε: «Αντικειμενικά και κατά τεκμήριο είναι καλύτερη σεζόν στην ιστορία του Ηρακλή από τη γέννησή του. Είναι η καλύτερη σεζόν ever».

«Για εμάς τη διοίκηση η σεζόν είναι επιτυχημένη. Θυμηθείτε με πόσα προβλήματα ξεκινήσαμε και με κίνδυνο να μην κατέβουμε».

-Πώς έγινε και φάνηκε η σεζόν σαν να είναι αποτυχημένη;

«Αρκετοί προεξόφλησαν την άνοδο της ομάδας στην Α' Εθνική, ώστε αν αυτή δεν έρθει να κριθεί ως αποτυχία. Και μιλάω για εντός των τειχών. Εκτός, ο καθένας είδε αυτό που έγινε και τι τελικά έκανε η ομάδα. Θυμηθείτε με πόσα προβλήματα ξεκίνησε η ομάδα, σε θολά νερά και με κίνδυνο να μην κατέβει. Και αυτό δεν ήταν επικοινωνιακό τρικ, ήταν η πραγματικότητα. Για εμάς τώρα σαν διοίκηση η σεζόν είναι επιτυχημένη. Κάθε χρόνο η ομάδα πρέπει να κάνει ένα βήμα. Και αυτό το κάναμε φέτος».

-Η ομάδα δεν ανέβηκε για αγωνιστικούς λόγους ή εξωαγωνιστικούς;

«Το πρωτάθλημα, το ποδόσφαιρο γενικότερα είναι ένα κλικ. Κερδίζεις ένα ματς και φεύγεις, χάνεις ένα και μένεις πίσω». 

«Νομίζω είναι μια συγκυρία αιτιών που δεν ανεβήκαμε. Πρώτον να αναλογιστούμε τι είχαμε για να ανέβουμε σε σχέση με τις άλλες ομάδες. Ήταν ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό. Με αρκετή δόση τύχης δημιουργήθηκαν προσδοκίες, και σε μας τους ίδιους. Ώσπου συνέβησαν κάποια πράγματα αγωνιστικά, εξωαγωνιστικά και ως έναν βαθμό και οικονομικά. Μπήκαμε στο μάτι κάποιων κέντρων αποφάσεων, ξέρω ότι μας αδίκησαν και ότι σε καίρια παιχνίδια η διαιτησία δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Εκεί μας πείραξαν. Και το λέω ευθέως. Σίγουρα η αγωνιστική εικόνα στον δεύτερο γύρο δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Δεν μας βοήθησαν και οι μεταγραφές. Εφυγαν και κάποιοι που ήταν ο κορμός και χάλασε η συνταγή. Το πρωτάθλημα, το ποδόσφαιρο γενικότερα είναι ένα κλικ. Κερδίζεις ένα ματς και φεύγεις, χάνεις ένα και μένεις πίσω. Σε εμάς συνέβη αυτό. Μια σειρά αγώνων, Πιερικός, Απόλλων, Ηρακλής που μας έφεραν πίσω. Μετά μείναμε από δυνάμεις και ψυχολογία».

-Είναι η δεύτερη φορά που μπλέκουν τα Ψαχνά σε «ύποπτο» αγώνα. Τι λέγε για αυτό;

«Αν διαβάσει κανείς τον φάκελο στον οποίο κατηγορούμαστε είναι πάλι για γέλια. Δεν μπορείς να στηλιτεύεις έτσι μια ομάδα».

«Κατ' αρχήν χαίρομαι για την ερώτηση. Δεν ξέρω για ποιο λόγο συνέβη αυτό. Αν διαβάσει κανείς τον φάκελο είναι πάλι για να γελάς. Ένα κομμάτι που διάβασα εγώ αναφέρει τον ποδοσφαιριστή Ρούτση, που στο παιχνίδι με την Επανομή μπήκε στο 55', και στο 59' έκανε πέναλτι. Ο συνειρμός που υπάρχει είναι ότι μπήκε μέσα αυτός ο ποδοσφαιριστής για να κάνει πέναλτι. Έλα όμως που το πέναλτι, που δεν υπάρχει πέναλτι, το κάνει ο Ντελέκος. Είναι εκτός περιοχής. Αυτό το εμφανίζουν ως ενοχοποιητικό στοιχείο. Το άλλο κομμάτι αναφέρεται σε κάποιον στοιχηματισμό, μέτριο μάλιστα, από το 10' και μετά για τέσσερα γκολ κι ενώ το σκορ ήταν ήδη 1-0. Αν δείτε προηγούμενα παιχνίδια της Επανομής είναι όλα over. Όταν λοιπόν παίζεις με τον τελευταίο, με κάτι πιτσιρίκια, και το σκορ είναι 1-0 στο 7', και είσαι παίκτης του στοιχήματος, και λέει ότι θα μπουν άλλα τρία γκολ στα υπόλοιπα 80 λεπτά, θα το 'παιζες; Ενδεχομένως ναι. Αυτό λοιπόν είναι ενοχοποιητικό στοιχείο. Δεν μπορείς να στηλιτεύεις έτσι μια ομάδα! Ποδόσφαιρο είναι».

-Τον Ιούνιο έρχονται εκλογές. Ένα σχόλιο...

«Αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί καλύτερα από εμάς, να έρθει. Είναι... καλό να ενδιαφέρεσαι στο καφενείο, στις πλάτες των άλλων...»

«Η θητεία του ΔΣ ήταν τριετίας. Νομίζω Οκτώβριο λήγει η θητεία. Θεωρούμε ότι είναι καλύτερο στο τέλος Ιουνίου να γίνει απολογισμός και διενέργεια αρχαιρεσιών για να προκύψει νέα διοίκηση. Να δούμε ποιοι ενδιαφέρονται και πόσο. Είναι καλό να ενδιαφέρεσαι στο καφενείο, στις πλάτες των άλλων... Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά, να έρθει και είτε προχωράει σε αγορές των μετοχών, είτε αν δεν έχει τη δυνατότητα, αλλά μπορεί να 'τρέξει', με τη δική μου συνδρομή να προχωρήσει η ομάδα. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί καλύτερα από εμάς να έρθει, πραγματικά όμως. Τα Ψαχνά πρέπει να κάνουν ένα βήμα παραπάνω».

-Η παρούσα διοίκηση θέλει, έχει τα ψυχικά και οικονομικά αποθέματα να συνεχίσει;

«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι 20 ώρες τη μέρα στο πόδι για τον Ηρακλή. Απίκο σε καθημερινή βάση».

«Η τωρινή διοίκηση αποτελείται από 12 άτομα, που είναι απίκο σε καθημερινή βάση. Θέλω να τους εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα άκουσαν. Δεν διαθέτει η ομάδα κανέναν υπάλληλο, σε σχέση με άλλες ΠΑΕ, όπως ο Παναιτωλικός, η Λάρισα, ο Πανσερραϊκός και ο Ηρακλής. Όλες οι δουλειές γίνονται από τα μέλη της διοίκησης και αφιλοκερδώς. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι 20 ώρες τη μέρα στο πόδι για τον Ηρακλή. Η αδειοδότηση έχει επιφέρει ένα τεράστιο πρόβλημα, ο γενικός διευθυντής ασχολείται από το πρωί μέχρι το βράδυ με αυτό. Και διάφορα άλλα πράγματα. Δεν έφυγε κανείς από τη διοίκηση αυτή. Περιμένουμε να δούμε ανταπόκριση από τους μετόχους και τους ενδιαφερόμενους».

-Η ομάδα ξεκινάει για τη νέα χρονιά από το μηδέν;

«Έχει περάσει μια νοοτροπία ότι διώχνουμε παίκτες. Με δική μας επιλογή τα συμβόλαια είναι μονοετή. Προχωρήσαμε στη λύση συμβολαίων για προφανείς οικονομικούς λόγους. Δεν είχαμε προστριβές. Θα προχωρήσουμε από την 1η Ιουλίου. Το ίδιο συμβαίνει κάθε χρόνο. Δεν σημαδεύουμε παίκτες».

-Τι Ηρακλή Ψαχνών να περιμένουμε τη νέα χρονιά;

«Πλέον ο Ηρακλής Ψαχνών έχει μια τεράστια υπεραξία. Είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι. Νοικοκυρεμένο σωματείο».

«Από την 1η Ιουλίου θα δούμε. Σίγουρα παίζει ρόλο η ψυχολογική και οικονομική κατάσταση, καθώς και ποιοι θα απαρτίζουν τη διοίκηση. Δεν ξέρω αν θα συνεχίσω στην ομάδα. Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά, ας έρθει. Όμως πλέον ο Ηρακλής Ψαχνών έχει μια τεράστια υπεραξία. Είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι. Νοικοκυρεμένο σωματείο. Αυτό έγινε με τη συνδρομή της διοίκησης».

-Αν μείνετε εσείς, θέλετε συμπαίκτες;

«Φανταστήκατε ότι φέτος είχαμε συμπαίκτες; Κάποιος βάζει το χέρι στην τσέπη. Αλλά μην ευλογούμε τώρα τα γένια μας. Με τη δουλειά που κάναμε στην εύρεση χορηγών, πόρων, οι καλές σχέσεις, κατορθώσαμε να είναι η ομάδα αξιόπιστη. Μακάρι να υπάρξουν συμπαίκτες».

-Ό,τι ισχύει για τους παίκτες ισχύει και για τον προπονητή;

«Τον Παντέλη τον αδικήσαμε σαν ομάδα. Ήρθε όταν η ομάδα ήταν στα κάτω της, για να μην πω τελειωμένη».

«Σαφώς, θα του μιλήσουμε βέβαια. Τον Νίκο (σ. Παντέλης) τον αδικήσαμε. Ήρθε όταν η ομάδα ήταν στα κάτω της, για να μην πω τελειωμένη. Να μην μασάμε τα λόγια μας. Ήρθε μετά τα Μέγαρα, οπότε η ομάδα δεν είχε ψυχολογία».

-Που θα είναι ο Ηρακλής του χρόνου; Υπάρχει στα σενάρια να «χτυπήσει» άνοδο ο Ηρακλής;

«Σαν ευχολόγιο θα μπορούσε να υπάρχει. Το ένα βήμα δεν είναι απαραίτητα η άνοδος. Ούτε θα χαθεί ο κόσμος αν τα Ψαχνά δεν παίξουν στην Α' Εθνική. Και δεν είναι βέβαιο ότι το δικαιούται, έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση. Το βήμα παραπάνω για εμάς είναι να είσαι περισσότερο καταξιωμένος, πιο εδραιωμένος, να μην είσαι πυροτέχνημα και τελείωσες. Η ομάδα είναι σε υψηλό επίπεδο. Είναι μια σημαντική δύναμη στη Β' Εθνική.

«Εμείς φέτος δείξαμε υπεροψία. Γι' αυτό έφυγε ο Βαζάκας. Όταν εμείς λέμε πάμε με χαμηλούς τόνους, δεν μπορείς να λες ότι 'εγώ θα βγω πρώτος'».

Συνήθως εδώ στην Ελλάδα αντιλαμβάνεσαι τί έχεις όταν το χάσεις. Πρέπει να υπάρχει κατάλληλη ψυχολογία. Να έχεις χαμηλούς τόνους και να παίρνεις αυτό που σου ανήκει. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, μου έμεινε, την περίοδο που ο Γάζωρος έκανε ζημιά σε όλες τις ομάδες, που τον νικήσαμε χωρίς να κάνουμε ευκαιρία, και την άλλη μέρα ένιωθα ηττημένος. Μας έλεγαν ότι δεν παίξαμε καλά, ότι δεν βάλαμε τρία... Αυτό δείχνει ανωριμότητα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι που είμαστε. Αν είσαι υπερόπτης τελείωσες. Εμείς φέτος δείξαμε υπεροψία. Ένας λόγος που έφυγε ο Βαζάκας ήταν αυτός. Όχι ότι δεν ήταν καλός προπονητής ή ότι δεν προσέφερε. Αλίμονο. Αλλά μερικές φορές πρέπει να συμπλέει ο προπονητής με τη διοίκηση. Η διοίκηση δίνει το στίγμα. Όταν εμείς λέμε πάμε με χαμηλούς τόνους, δεν μπορείς να λες ότι 'εγώ θα βγω πρώτος'. Αυτό είναι υπεροψία, εγωκεντρικότητα και δεν μπορείς να βαδίσεις. Εμείς είμαστε άλλης φιλοσοφίας.

«Χτυπάς συνεχώς την πέτρα και αυτή δεν σπάει. Με την τελευταία σφυριά, σπάει... Σε αυτό ευθύνεται όχι η τελευταία σφυριά, αλλά όλες οι προηγούμενες που προηγήθηκαν».

Υπάρχει ένα μότο των San Antonio Spurs, ένα σύνθημα, το διάβασα και μου άρεσε. Υπάρχει ένα σφυρί και μια πέτρα. Είναι το σύνθημα: «Pounding the Rock» Που σημαίνει ότι χτυπάω την πέτρα με το σφυρί. Δηλαδή χτυπάς συνεχώς την πέτρα και αυτή δεν σπάει. Με την τελευταία σφυριά, σπάει... Σε αυτό ευθύνεται όχι η τελευταία σφυριά, αλλά όλες οι προηγούμενες που προηγήθηκαν. Αυτό χρειάζεται και η ομάδα η δική μας. Βήμα βήμα. Για εμένα αυτό είναι που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ελπίζω η ομάδα του χρόνου να έχει καλό μπάτζετ, ισχυρή διοίκηση».

 

* Δαπανήθηκαν ώρες δουλειάς για την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης. Όποια ιστοσελίδα θελήσει τη δημοσιεύσει παρακαλείται να βάλει πηγή.

Last modified onΤρίτη, 04 Ιούνιος 2013 13:24

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep