Διαμάχη… προπληρωμής και ασφάλισης

Η μαραθώνια εκδίκαση της προσφυγής του Γιάννη Παναγιωτόπουλου σε βάρος της Σπάρτης. Ο 19χρονος υποστήριξε ότι υπέγραψε βεβαίωση εξόφλησης χωρίς να έχει πληρωθεί λόγω αδειοδότησης.

[googlead][/googlead]

Η Σπάρτη εξόφλησε πρόσφατα πέντε ποδοσφαιριστές των οποίων οι υποθέσεις είχαν φτάσει στο Διαιτητικό Δικαστήριο, όμως τη Δευτέρα (12/02) βρέθηκε εκ νέου ενώπιον της Α’ ΕΕΟΔ εξαιτίας της προσφυγής του Γιάννη Παναγιωτόπουλου.

Ο 19χρονος κινήθηκε νομικά, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πάρει ευρώ και ότι ήταν ανασφάλιστος, με την ομάδα της Λακωνίας να προσκομίζει υπεύθυνη δήλωσης με γνήσιο υπογραφής, όπου ο ποδοσφαιριστής δήλωνε ότι ήταν εξοφλημένος έως τις 31/12. Η πλευρά Παναγιωτόπουλου ανέφερε ότι αυτό συνέβη για λόγους αδειοδότησης. Όσο για το ζήτημα της ασφάλισης; Σημειώθηκε από την ΠΑΕ πως ο ίδιος είχε μεταφέρει ότι ήταν ήδη ασφαλισμένος στη δουλειά του πατέρα του…

Το FL News ήταν το μόνο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης που έδωσε το «παρών» στη διαδικασία και σας παρουσιάζει το ρεπορτάζ…

Αρχικά ο δικηγόρος του ποδοσφαιριστή, Βαγγέλης Χατζηιωάννου είπε προς την έδρα:

«Δεν έχουμε πάρει ένα ευρώ μέχρι τώρα. Σε περίπτωση που εμφανίσουν απόδειξη ή υπεύθυνη δήλωση, δεν έχει καμία ισχύ, γιατί έγινε αποκλειστικά και μόνο για την αδειοδότηση. Δεν τηρήθηκε ο κανονισμός περί τράπεζας και δεν έχει πληρωθεί η ασφάλιση. Έχουμε βεβαίωση από το ΙΚΑ ότι από τον Αύγουστο δεν έχει πληρώσει στον ποδοσφαιριστή κοινωνική ασφάλιση».

Ο νομικός, Παναγιώτης Μπιλίρης, που εκπροσώπησε για πρώτη φορά την ΠΑΕ Σπάρτη ανέφερε:

«Αρνούμαστε την προσφυγή. Θεωρούμε ότι ο παίκτης έχει εξοφληθεί, τόσο όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές. Υπάρχει και υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής του ποδοσφαιριστή που είπε ότι δεν επιθυμεί να ασφαλιστεί, γιατί ήταν ήδη ασφαλισμένος σε άλλο φορέα. Υπάρχει, επίσης, υπεύθυνη δήλωση για τέσσερις μήνες τους οποίους έχει εξοφληθεί. Την ημέρα που υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα είπε ότι δεν μπορεί να ασφαλιστεί, γιατί είναι ήδη ασφαλισμένος».

Χατζηιωάννου: «Εργαζόταν στον πατέρα του και του κολλούσε ένσημα στο ΙΚΑ. Τελείωσε, όμως και έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής».

Μπιλίρης: «Δεν ξέρω κατά τη μέρα της υπογραφής συμβολαίου αν είχε σταματήσει και αν μπορούσε να είναι ασφαλισμένος δύο φορές ταυτόχρονα».

Χατζηιωάννου: «Έχουμε βεβαίωση από το ΙΚΑ ότι δεν τον έχει ασφαλίσει από τον Αύγουστο και μετά. Η ΠΑΕ Σπάρτη ακολουθεί μία προσφιλή τακτική που ακολουθούν και άλλες ΠΑΕ όπως πιο παλιά η ΠΑΕ Χανιά. Ο νεαρός υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο και εκμεταλλεύονται τη «δίψα» του για να παίξει ποδόσφαιρο και τον βάζουν και υπογράφει ότι δήθεν πήρε χρήματα.

Η ΠΑΕ Σπάρτη έχει απασχολήσει την επιτροπή σας για τουλάχιστον πέντε – έξι υποθέσεις έως τώρα. Τις έκλεισε πριν μία εβδομάδα με το Διαιτητικό την τελευταία στιγμή. Και η ΠΑΕ Σπάρτη που είναι αυτή η οικονομική της κατάσταση προπλήρωσε τον Σεπτέμβριο για όλο τον χρόνο;».

Έδρα: «Είναι λογικό, αφού δεν πληρώνει κανέναν, της μένουν»!

Χατζηιωάννου: «Είναι προφανές ότι είναι για την αδειοδότηση. Ο κύριος Δημητρίου ζητάει υπεύθυνη δήλωση εξόφλησης μέχρι 31/12 κάθε έτους ή διακανονισμό έως 30/03. Ο ποδοσφαιριστής είναι 19 ετών, δεν ήξερε και υπέγραψε».

Έδρα: «Υπάρχει απόδειξη πληρωμής;».

Μπιλίρης: «Μετρητά. Όπως τώρα συμβουλεύτηκε δικηγόρο, θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και για την υπογραφή του συμβολαίου».

Χατζηιωάννου: «Η ουσία είναι ότι η επιτροπή σας δικάζει και σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο. Δεν πήραμε ούτε αντίγραφο, ενώ υπάρχει ρητή διάταξη για πληρωμή μέσω τράπεζας. Ούτε μέσω τράπεζας πληρωθήκαμε, ούτε με μετρητά. Η δήλωση δόθηκε αποκλειστικά για την αδειοδότηση. Δώρο και Ιανουάριο πλήρωσαν; Για το ΙΚΑ και να μη θέλει ο ποδοσφαιριστής, η ΠΑΕ είναι υποχρεωμένη. Δεν έχει πληρώσει».

Ακολούθως εξετάστηκε ως μάρτυρας ο πατέρας του ποδοσφαιριστή που είπε«Δεν πήρε λεφτά ο γιος μου. Υπέγραψε βεβαίωση για λόγους αδειοδότησης, όπως έπρεπε να κάνουν όλοι οι ποδοσφαιριστές. Από τον Αύγουστο και μετά δεν έχει μπει κανένα ένσημο».

Χατζηιωάννου: «Το σπίτι και τη ΔΕΗ ποιος την πλήρωνε;».

Μάρτυρας: «Ο παίκτης τα πλήρωνε».

Ο δικηγόρος της ΠΑΕ ρώτησε ο παίκτης πού έμενε αρχικά, ποιος είχε αναλάβει τα έξοδα και αν τον Δεκέμβριο προτάθηκε από την ομάδα να μετακομίσει στον ξενώνα.

Ο πατέρας του ποδοσφαιριστή απάντησε: «Σε ένα ξενοδοχείο. Η ομάδα το πλήρωνε. Όχι, δεν προτάθηκε κάτι τέτοιο. Αυτό έγινε στις 20 Ιανουαρίου, μετά την κατάθεση της προσφυγής».

«Μου είπε ότι ήταν ασφαλισμένος»

Ακολούθως κατέθεσε ο Χρήστος Παλαιολόγος, που είχε προχωρήσει τις διαδικασίες έκδοσης των δελτίων της ΠΑΕ το καλοκαίρι. Αναλυτικά είπε:

«Το καλοκαίρι φτιάξαμε όλα τα συμβόλαια. Όταν ήρθε το παιδάκι μου είπε ότι ήταν ασφαλισμένος. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί που παίζουν ποδόσφαιρο δεν ασφαλίζονται. Η ομάδα δεν μπορούσε να του βάλει ΙΚΑ. Ήταν ασφαλισμένος ως ποδοσφαιριστής στην Ευρωπαϊκή Πίστη. Το παιδί υπέγραψε αυτό το χαρτί γιατί πήρε κάποια χρήματα. Δεν του τα έδωσα εγώ».

Έδρα: «Ποιος κανονισμός λέει ότι δεν έπρεπε να τον ασφαλίσετε;».

Παλαιολόγος: «Δεν γίνεται να είναι δύο φορές στο ΙΚΑ».

Έδρα: «Σας απαγορεύει κάποια διάταξη να μην τον ασφαλίσετε;».

Παλαιολόγος: «Το λάθος μπορεί να έγινε από τον υπάλληλο που ήταν υπεύθυνος για τις βεβαιώσεις από το ΙΚΑ. Το παιδί πήγε στο γραφείο και πληρώθηκε. Λογικά πήρε τους τέσσερις μισθούς».

Έδρα: «Για ποιο λόγο δεν κατέθεσε τα χρήματα σε τράπεζα;».

Παλαιολόγος: «Είχαν κάποιο πρόβλημα με την τράπεζα. Να ξέρετε ότι οι προσφυγές που έφτασαν στο Διαιτητικό αφορούσαν σε χρήση πριν αναλάβει ο κύριος Νικόλαρος. Εκκρεμότητες φετινές δεν υπάρχουν».

Έδρα: «Παραβιάζετε τον κανονισμό. Η κατάθεση έπρεπε να γίνει μέσω τράπεζας».

Μπιλίρης: «Δεν καλύπτεστε από τη δήλωση του ποδοσφαιριστή ότι έχει εξοφληθεί;».

Έδρα: «Θα αποφασίσει η Επιτροπή. Σύμφωνα με τον κανονισμό χρειάζεται και απόδειξη».

Παλαιολόγος: «Για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου αν ήθελε η ΠΑΕ μπορούσε να βάλει μία υπογραφή και να πει ότι υπέγραψε ο παίκτης. Υπεύθυνη δήλωση στο ΚΕΠ έγινε με την ταυτότητα του μικρού».

Μέλος επιτροπής: «Πόσα λεφτά έχει δώσει η ΠΑΕ; Και γιατί στο συμβόλαιο αναφέρονται μικτές αποδοχές;».

Παλαιολόγος: «570 ευρώ. Όλα τα συμβόλαια είναι έτσι. Μπορεί να ξέφυγε όπως τα έφτιαχναν στο κομπιούτερ».
Χατζηιωάννου: «Ισχυρίζεστε ότι ο ποδοσφαιριστής είπε πως είναι στο ΙΚΑ και δεν ήθελε ασφάλιση. Δεν θα έπρεπε να γράφετε ότι εξαιρείται από το ΙΚΑ;».

Παλαιολόγος: «Όταν έχεις να κάνεις με 30 συμβόλαια…».

Χατζηιωάννου: «Πάλι λάθος έγινε. Όλα στη Σπάρτη γίνονται».

Παλαιολόγος: «Ήρθε άλλη προσφυγή φετινή; Αν έρθει να μου πείτε».

Χατζηιωάννου: «Όταν κάνουμε δήλωση για την αδειοδότηση, ποιο διάστημα αφορά;».

Παλαιολόγος: «Μέχρι τον Μάρτιο. Έτσι το έφτιαχνα και στην Ελευσίνα».

Χατζηιωάννου: «Θα μας τρελάνετε; Μέχρι 31/12. Αυτές είναι τακτικές άλλης ομάδας. Πήρατε μεταγραφή από την Ελευσίνα στη Σπάρτη».

Παλαιολόγος: «Στις επιτροπές πήγαιναν τα έντυπα σφραγισμένα από τον λογιστή στα ΚΕΠ».

Μέλος επιτροπής: «Και την υπεύθυνη δήλωση τι την θέλατε;».

Παλαιολόγος: «Ότι είναι εξοφλημένο το παιδί. Δεν μπορούσαμε να βάλουμε τα λεφτά στην τράπεζα».

Χατζηιωάννου: «Οι αδειοδοτήσεις στηρίζονται στις δηλώσεις του ποδοσφαιριστή. Πώς γνωρίζετε ότι ήταν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ;».

Παλαιολόγος: «Ρώτησα το παιδάκι και μου είπε ότι είναι ασφαλισμένο».

«Δεν έχω πάρει ευρώ»

Ο πρόεδρος της έδρας ζήτησε από τον ποδοσφαιριστή να καταθέσει και αυτός είπε: «Δεν έχω πάρει καθόλου λεφτά. Στο ξενοδοχείο έμενα για δύο εβδομάδες. Μετά έμενα σε σπίτι που ήταν στο δικό μου όνομα και τα πλήρωνα όλα από την τσέπη μου».

Έδρα: «Και γιατί υπέγραψες τότε;».

Παναγιωτόπουλος: «Είμαι ένας νέος ποδοσφαιριστής που δεν ήξερε ακριβώς τι είναι αυτό το πράγμα. Μου είπαν ότι είναι για την αδειοδότηση. Ρώτησα κάποιους και δεν ήξεραν πολλά πράγματα. Τα υπέγραψα, αλλά δεν έχω πάρει απόδειξη, ούτε στον λογαριασμό μου έχουν μπει χρήματα».

Έδρα: «Καλά, εσύ δεν διάβαζες τι υπέγραφες;».

Παναγιωτόπουλος: «Μου είπαν ότι είναι για την αδειοδότηση και ότι θα πάρω τα λεφτά αργότερα».

Μπιλίρης: «Δεν θέλει και ιδιαίτερες γνώσεις να διαβάσεις την υπεύθυνη δήλωση. Δεν λέει χρήση για την αδειοδότηση. Είναι διαφορετικές οι δηλώσεις αυτές. Λένε ότι δεν υπάρχουν οφειλές».

Μέλος επιτροπής: «Υπάρχει άλλη δήλωση για την αδειοδότηση με την υπογραφή του;».

Χατζηιωάννου: «Εκτός της αδειοδότησης, υπάρχει και η διαδικασία επιτήρησης. Η πρώτη προθεσμία τελειώνει 16/02. Σε αυτή την προθεσμία πρέπει όλες οι ΠΑΕ να προσκομίσουν ό,τι προβλέπει ο κανονισμός. Η αδειοδότηση είναι για όλο τον χρόνο και η επιτήρηση είναι κατά τρίμηνα».

Νικόλαρος: «Εκβιάζομαι. Εξαφανίστηκε και κατέθεσε προσφυγή»

Ακολούθως κατέθεσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Δημήτρης Νικόλαρος: «Υπήρξε συμφωνία με τον ποδοσφαιριστή. Τότε δεν μας είχαν ενημερώσει για τη διαδικασία αδειοδότησης. Για ποιο λόγο να ζητήσω κάτι που δεν ήξερα ότι θα χρειαστώ στην πορεία; Πριν από ένα μήνα άρχισα να μαζεύω τις πρώτες δηλώσεις. Του τη ζήτησα και δεν μου τη δίνει. Εκβιάζομαι και μου λέει ότι θα έχω πρόβλημα αν δεν τα βρούμε μεταξύ μας. Δεν καταλαβαίνω αυτό που γίνεται.

Τον πλήρωσα μετρητά, μου είπε ότι δεν έχει λογαριασμό και ότι είχε ασφαλιστικό φορέα. Δεν ξέρω πότε τον διέκοψε. Και τώρα να δώσω κι άλλα λεφτά; Προσπαθώ να μην είμαι εκτεθειμένος στην ομάδα μου, γιατί πληρώνω όλες τις προσφυγές. Ήταν άλλων και τώρα να μην πάρω αδειοδότηση; Για ποιο λόγο; Δεν πίεσε κανείς να κάνει υπεύθυνη δήλωση με το γνήσιο υπογραφής. 19 χρόνων παιδί είναι, δεν είναι 17».

Χατζηιωάννου: «Ο λόγος που δεν καταθέσατε τα χρήματα ήταν επειδή είχατε πρόβλημα στην τράπεζα εσείς ή ο παίκτης;».

Νικόλαρος: «Λόγω capital control δεν ήταν εύκολο να ανοίξει. Τότε μας εξαπάτησε. Αν με κορόιδεψε τι να σας πω. Εδώ πήγε στο ΚΕΠ μόνος του, μπορούσε να πάρει τον δικηγόρο του και να ρωτήσει».

Χατζηιωάννου: «Είστε πρόεδρος μιας ΠΑΕ. Γνωρίζετε τις προβλέπουν οι κανονισμοί για την πληρωμή των παικτών;».

Νικόλαρος: «Δεν το γνωρίζω. Είμαι φρέσκος πρόεδρος, δεν είμαι παλιός. Θεωρώ ότι η υπεύθυνη δήλωση είναι ακόμα πιο έγκυρη από την υπογραφή».

Χατζηιωάννου: «Γιατί δεν πήγατε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να καταθέσετε τα χρήματα;».

Νικόλαρος: «Δεν το γνώριζα. Πού να ήξερα ότι θα έκανε προσφυγή;».

Χατζηιωάννου: «Τον πληρώσατε μετρητά ενώ είχατε 10 προσφυγές;».

Νικόλαρος: «Τις προσφυγές τις πληρώνει άλλος, όχι εγώ. Τις πληρώνει το παλιό συμβούλιο».

Χατζηιωάννου: «Μία ομάδα με τόσες προσφυγές προπληρώνει τους ποδοσφαιριστές;».

Νικόλαρος: «Τις πληρώνει απευθείας στον λογαριασμό, γιατί έχει πρόσβαση».

Έδρα: «Χρωστούσατε και σε άλλους και τα διακανονίσατε; Προκαταβολή δίνατε;».

Νικόλαρος: «Ναι. Προκαταβολή δίναμε ανάλογα με τον ποδοσφαιριστή. Ο συγκεκριμένος τα πήρε μπροστά. Φέτος που ανέλαβα, τελείωσε μία κατάσταση που λίγο έλειψε να διαλυθεί η ομάδα. Μπήκα 11/05 στο συμβούλιο και ξεκίνησα από τον Αύγουστο και μετά».

Έδρα: «Εκκρεμούν άλλες τέσσερις υποθέσεις της Σπάρτης εδώ. Πώς τακτοποιήσατε τις προηγούμενες;».

Νικόλαρος: «Τις πληρώνει το παλιό συμβούλιο».

Έδρα: «Η ομάδα έχει οφειλές. Δεν θα εξοφλήσει τις παλιές για να δώσει προκαταβολή στον καινούργιο;».

Νικόλαρος: «Εγώ δεν ήθελα να φύγει. Τον πήρα τηλέφωνο να γυρίσει πίσω. Τον Δεκέμβριο είχε εξαφανιστεί και τον πήρα τηλέφωνο και μου λέει να μιλήσω με τον δικηγόρο του. Έφυγε πριν τα Χριστούγεννα μόνος του. Πώς να του δώσω δώρο και Ιανουάριο;».

Μέλος επιτροπής: «Έχετε προπληρώσει κι άλλους;».

Νικόλαρος: «Βάσει συμφωνίας τέσσερις, πέντε. Ανάλογα στα συμβόλαια».

Μέλος επιτροπής: «Υπάρχει κάπου διατυπωμένη αυτή η συμφωνία;».

Νικόλαρος: «Έρχεται ο παίκτη, κάνουμε συμφωνία μεταξύ μας, το λέμε προφορικά. Τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο είναι υποχρεωμένοι να μείνουν ως τον Δεκέμβριο».

Μέλος επιτροπής: «Αν τύχει, όμως ένα συμβάν, μπορεί να φύγει νωρίτερα».

Νικόλαρος: «Δυστυχώς δεν μπορώ να καταγγείλω ποδοσφαιριστή, ενώ γίνεται το αντίθετο. Πήγα να κάνω διακοπή συμβολαίου, γιατί είχε εξαφανιστεί και μου έγινε η προσφυγή».

Χατζηιωάννου: «Από τότε που αναλάβατε μέχρι τώρα πώς πληρώνετε τους ποδοσφαιριστές;».

Νικόλαρος: «Είτε με τον τρόπο αυτό, είτε με πληρωμή στον λογαριασμό τους. Ο συγκεκριμένος έτσι τα ήθελε. Λέτε να κάναμε πλαστογραφία; Εγώ θέλω να γυρίσω πίσω αν γίνεται. Μόνος του έφυγε».

Έδρα: «Αν θέλει να γυρίσει να μας το πει, να γνωρίζουμε κι εμείς».

[googlead][/googlead]

Last modified onΤρίτη, 13 Φεβρουάριος 2018 02:22

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep