Ζάκυνθος με... Μποσμάν

Πηγή φωτ.: ioniansports.gr Πηγή φωτ.: ioniansports.gr

Το ρεπορτάζ του FL News από την εκδίκαση της ένστασης της Ρόδου για αντικανονική συμμετοχή δύο ποδοσφαιριστών της Ζακύνθου.

Στις 6 Μαρτίου η Ζάκυνθος επικρατούσε 5-0 της Ρόδου για την 22η αγωνιστική και τα Ελάφια προχωρούσαν σε ένσταση. Βασίστηκαν στο άρθρο 29 παρ.2 της προκήρυξης και στο άρθρο 19 παρ.2 του νόμου 4809 όπου αναφέρεται ότι το ήμισυ των δηλωθέντων στο φύλλο αγώνα πρέπει να είναι Έλληνες. Την Τετάρτη (23/03) η υπόθεση έφτασε στον αθλητικό δικαστή και το FL News παρουσιάζει το ρεπορτάζ...

Η Ρόδος στάθηκε στην παράβαση της προκήρυξης και ζήτησε, είτε να κριθεί ότι υπήρχε αντικανονική συμμετοχή δύο ποδοσφαιριστών (ισοδυναμεί με νίκη 3-0 ά.α. και -3β.), είτε να εκδοθεί απόφαση κατά του κύρους του αγώνα (3-0 ά.α.). Η ομάδα του Ιονίου από την άλλη στάθηκε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία κύρωση, υπογράμμισε ότι η ένσταση πρέπει να απορριφθεί λόγω καθυστερημένης κατάθεσης παραβόλου και επικαλέστηκε την απόφαση... Μποσμάν!

Ο νομικός της Ρόδου, Χάρης Γρηγορίου είπε αρχικά:

«Υπάρχει αντικανονική συμμετοχή, η οποία περιγράφεται στον νόμο 4809. Οι ομάδες προβιβάστηκαν με τη λογική ότι έπρεπε κατά το ήμισυ αυτοί που αναγράφονται στο φύλλο αγώνα να είναι Έλληνες. Η Ζάκυνθος στην 20άδα είχε 7 Έλληνες. Έπρεπε να κατέβει με 14άδα. Η υποχρέωση αυτή επαναλαμβάνεται στο άρθρο 29 παρ.2 της προκήρυξης. Οι δύο τελευταίες αλλαγές, οι Κοναγκάγια, Κάμερον δεν είχαν δικαίωμα να εισέλθουν. Υπήρξε αλλοίωση συνθηκών διεξαγωγής, αφού καταστρατηγήθηκε η προκήρυξη.

Αν κρίνετε ότι δεν υπάρχει αντικανονική συμμετοχή, υπάρχει παράβαση της προκήρυξης και πρέπει το παιχνίδι να κατακυρωθεί στη Ρόδο με 3-0. Το παράβολο μπήκε αλλού, αλλά επανήλθε και το ξαναβάλαμε».

«Νομικά ελεγχόμενη η απόφαση για συμμετοχή 3 Ελλήνων»

Ο δικηγόρος της Ζακύνθου, Απόστολος Μπίρδας ζήτησε την απόρριψη της ένστασης, γιατί όπως είπε: «Το παράβολο κατατέθηκε μεταγενέστερα. Δεν κατατέθηκε στη λίγκα στις 9 Μαρτίου, αλλά στις 18 Μαρτίου. Η μη κατάθεση ή η εκπρόθεσμη κατάθεση καθιστά απαράδεκτη τη συζήτηση της ένστασης».

Ακολούθως ο Μπίρδας τόνισε:

«Η ένσταση στηρίζεται στο άρθρο 23 παρ. 1ε για τις δύο τελευταίες αλλαγές και στο άρθρο 23 παρ. 1θ. Και οι δύο στηρίζονται στην εφαρμογή των διατάξεων της προκήρυξης που αναφέρει ότι οι μισοί δηλωθέντες στο φ.α. πρέπει να είναι Έλληνες. Ο νόμος 4809/2021 δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου. Ο ΚΑΠ δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο. Στο άρθρο 27 του νόμου 2725/99 αναφέρεται ότι οι κανονισμοί που η κάθε ομοσπονδία ρυθμίζει για τα πρωταθλήματά τους μπορούν να δίνονται στον αρμόδιο υπουργό, ώστε να συστήσει τροποποίηση εντός πέντε μηνών. Αυτό δεν συνέβη εδώ και εννέα μήνες, άρα ουσιαστικά ο ΚΑΠ έχει εγκριθεί.

Ο ΚΑΠ προηγείται όλων και δεν εφαρμόζεται ούτε η διάταξη του νόμου 4809, ούτε η διάταξη της προκήρυξης, γιατί αντικρούει στις διατάξεις του ΚΑΠ. Η ΕΠΟ ενέκρινε την προκήρυξη, γιατί δεν προβλεπόταν κύρωση. Είχε υπόψη της ότι υπάρχει η περίπτωση θ που αναφέρει: «Κατά του κύρους του αγώνα ο οποίος τελέστηκε μη νόμιμα και κατά παράβαση διάταξης του Κ.Α.Π. ή εγκεκριμένης προκήρυξης, στην οποία διάταξη, όμως, θα πρέπει ρητά να αναφέρεται ως κύρωση ότι ενδεχόμενη παράβαση της συνιστά αντικανονική διεξαγωγή του αγώνα και χορηγεί την δυνατότητα υποβολής της σχετικής ενστάσεως».

Και η περίπτωση ε) στηρίζεται σ' αυτή την προϋπόθεση. Σας προσκομίζω την απόφαση Μποσμάν, όπου το δικαστήριο κατέληξε ότι δεν επιτρέπεται περιορισμός στην ελευθερία των εργαζομένων που να σχετίζεται μετ την ιθαγένειά τους. Ακόμα και οι διατάξεις για την υποχρεωτικότητα των τριών Ελλήνων είναι νομικά ελεγχόμενες με βάση αυτή την απόφαση. Γι' αυτό η ΕΠΟ δεν θα προβλέψει ποτέ τέτοιες διατάξεις. Εξάλλου, την ίδια ημέρα έπαιζε η Κ19 και δεν υπήρχαν άλλοι Έλληνες ν' αγωνιστούν».

Στη δευτερολογία του ο Γρηγορίου είπε:

«Το παράβολο από αβλεψία κατατέθηκε σε λάθος λογαριασμό (κατατέθηκε αρχικά στην ΕΠΟ). Όπου θέλουμε ισχύει ο νόμος. Ο Υπουργός έδωσε χρήματα και αναβαθμίζει μια κατηγορία για να την ελληνοποιήσει. Δεν απαγορεύει την ελεύθερη διακίνηση. Είπε οι μισοί πρέπει να είναι Έλληνες. Και στη Γ' Εθνική πρέπει να δηλώνονται 5 παίκτες κάτω των 21 ετών.

Σχετικά με τον ΚΑΠ, δεν έχει τον πρώτο λόγο. Εδώ έχουμε τον νόμο που η αναδιάρθρωση στηρίζεται στην ελληνοποίηση. Είπε ο Υπουργός ότι «σας αναβαθμίζω, θα σας δώσω και χρήματα» - ανεξαρτήτως που δεν τα έχουμε πάρει - «και θέλω να ελληνοποιηθείτε». Η Ζάκυνθος αλλοίωσε τη δυναμικότητα σε σχέση με εμάς. Ας κατέβαινε με 14 παίκτες. Αν δεν υπάρχει αντικανονική συμμετοχή, είναι σίγουρα καταστρατήγηση της προκήρυξης, αλλιώς δεν υπήρχε λόγος να ενσωματωθεί στην προκήρυξη.

Ο Μπίρδας απάντησε:

«Αν ο Υπουργός ήθελε να ισχύει η διάταξη, θα είχε ζητήσει να τροποποιήσει τον κανονισμό. Ο ΚΑΠ μετά το 5μηνο έχει την ισχύ νόμου».

Οι δύο πλευρές πήραν προθεσμία για υπόμνημα ως τις 31 Μαρτίου, άρα η απόφαση αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Last modified onΠέμπτη, 24 Μάρτιος 2022 15:14

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep