«Δεν φοβήθηκα ποτέ»

Ο Γιάννης Μάγγος μίλησε στο FL News για την πορεία της Αναγέννησης, τη διπλή πίεση λόγω συναισθηματισμού και τη... χαμένη 6η θέση.

Το καλοκαίρι του 2016 ένας κύκλος έκλεισε στην Αναγέννηση Καρδίτσας με την αποχώρηση του Σάκη Θεοδοσιάδη. Οι Θεσσαλοί κλήθηκαν να επιλέξουν τη λύση εκείνη που θα οδηγούσε στην ομαλή μετάβαση και επέλεξαν ένα ακόμα δικό τους παιδί, τον Γιάννη Μάγγο.

Στα 34 του χρόνια πήρε το «βάπτισμα» στο πρωτάθλημα της Stoiximan.gr Football League, με την πίεση για τον ίδιο να είναι διπλή λόγω συναισθηματισμού. Και εκείνος όχι μόνο κατάφερε να μπει στο… κλειστό κλαμπ εκείνων που άντεξαν στον ίδιο πάγκο, αλλά πέτυχε και τον στόχο της παραμονής.

Μετά το φινάλε της σεζόν ο Γιάννης Μάγγος μίλησε στο FL News και όπως τόνισε, ποτέ δεν φοβήθηκε ότι η ΑΣΑ θα κινδύνευσε με υποβιβασμό. Αναφέρθηκε στον εφικτό στόχο της 6ης θέσης που δικαιούνταν, σύμφωνα με τον ίδιο, οι «κιτρινόμαυροι», μίλησε για τη στήριξη της διοίκησης, έβγαλε το καπέλο στους Τζέκο, Μπιτέλη, Κισκαμπάνη και εξήγησε, γιατί πονούσε όταν η Αναγέννηση έχανε. Προέβλεψε ότι και αυτό το καλοκαίρι η θεσσαλική ομάδα θα δώσει παίκτες στη Super League, ενώ μίλησε για το «νέο αίμα» που έρχεται…

Πρώτη χρονιά στη Football League ως προπονητής στην Αναγέννηση. Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τίτλος της σεζόν μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος;

«Ήταν μια χρονιά που έμαθα πολλά. Ήταν χρονιά – πρόκληση και ήταν πιο δύσκολα από ό,τι είχα στο μυαλό μου. Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες. Όλες οι ομάδες είχαν οικονομικά προβλήματα, οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες. Πηγαίναμε στην Κρήτη, κάνοντας ταξίδι 20 ώρες».

Φοβήθηκες ποτέ ότι η Αναγέννηση δεν θα πετύχαινε τον στόχο της παραμονής;

«Χωρίς εγωισμό, όχι. Από τα καλοκαιρινά φιλικά κατάλαβα τι μπορούμε να δημιουργήσουμε».

Το πλασάρισμα ήταν εκεί που είχες υπολογίσει ή περίμενες κάτι καλύτερο;

«Θεωρώ ότι η ομάδα μου φέτος έπρεπε να έχει 53 βαθμούς. Έχουμε χάσει 14 βαθμούς στα ματς με αντιπάλους που τερμάτισαν κάτω από την Αναγέννηση. Από Χανιά, Καλλονή, Πανελευσινιακό, Καλλιθέα είναι 14 χαμένοι βαθμοί. Έπρεπε να είμαστε μέσα στην 6άδα και σύμφωνα με τη μπάλα που παίξαμε και σύμφωνα με τους πόντους που χάσαμε άδικα.

Με τον Πανελευσινιακό παραχωρήσαμε ισοπαλία, χάνοντας πέναλτι στο 90’, χάσαμε μέσα στην Ελευσίνα όπως χάσαμε. Πετάξαμε δύο βαθμούς με την Καλλιθέα εκτός έδρας. Στην Κομοτηνή αντί για 0-3 ήρθαμε 0-0. Χάσαμε μόνοι μας 14 βαθμούς».

gmag3

Από την προσέλευση του κόσμου έμεινες ικανοποιημένος;

«Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερο κόσμο, αλλά είμαι ευχαριστημένος από τη στήριξη, ειδικά προς το πρόσωπό μου. Από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκα, με αγκάλιασαν και με χειροκρότησαν».

Υπήρχε πίεση λόγω και του γεγονότος ότι ο προκάτοχος, Σάκης Θεοδοσιάδης είχε επιτυχημένο έργο και πολυετή παρουσία στον πάγκο;

«Τον είχα ποδοσφαιριστή τον Σάκη στη Β’ Εθνική όταν ήμουν βοηθός προπονητή και έχω πολύ καλές σχέσεις. Κατ’ αρχάς ο κουμπάρος μου, ο Κώστας Μαργαρίτης είναι και γυμναστής του. Πίεση δεν ένιωθα γι’ αυτό, αλλά γιατί είναι η πόλη μου. Αν ήμουν σε άλλη ομάδα προπονητής, θα ένιωθα μια φυσιολογική πίεση, αλλά επειδή ήμουν προπονητής στην ομάδα της πόλης μου, που μεγάλωσα, που αγαπήθηκα, ήταν διπλή η πίεση για επιτυχία».

Αυτό σημαίνει ότι ο συναισθηματισμός έμπαινε πάνω από τον επαγγελματισμό;

«Σίγουρα έμπαινε και θεωρώ ότι είναι πολύ κακό, γιατί στις δύσκολες στιγμές δεν τα βλέπεις καθαρά επαγγελματικά. Πιο πολύ πονούσα όταν χάναμε, όχι για την καριέρα μου, αλλά για την ομάδα. Έλεγα ότι δεν μπορεί η Αναγέννηση να κινδυνεύει. Ωστόσο, όλοι με στήριξαν και με βοήθησαν πάρα πολύ».

Η διοίκηση, βέβαια, έχει δείξει ότι δεν αλλάζει προπονητές…

«Μου το είχαν πει πως ό,τι και αν γίνει δεν επρόκειτο να αλλάξει. Ο πρόεδρος, Βασίλης Μπούρμπος που είπε: «Ό,τι κι αν γίνει εγώ είμαι δίπλα σου. Δεν θα ακούς κανέναν. Μετά την προετοιμασία καταλάβαμε πού μπορούμε να φτάσουμε. Ειδικά στο φιλικό που νικήσαμε 1-0 στα Τρίκαλα, ότι η ομάδα πατούσε γερά».

gmag2

Το γεγονός ότι είσαι νεαρός σε ηλικία έπαιξε ρόλο στις σχέσεις σου με τους ποδοσφαιριστές;

«Σίγουρα. Τους έκανα πλάκα σε κάποια παιχνίδια ότι αν χάσω θα φύγω και μου έλεγαν χαριτολογώντας: «Αν φύγεις εσύ, θα φύγουμε κι εμείς». Τους μισούς, ειδικά τους αρχηγούς τους είχα 15 χρόνων στην Κ20. Μπιτέλη, Τζέκο, Δημόπουλο… Είναι πολύ καλοί χαρακτήρες όλοι.

Αν κάπου πρέπει να σταθώ για τα αποδυτήρια και για τη στήριξη είναι οι Τζέκος, Μπιτέλης, Κισκαμπάνης. Το πώς μιλούσαν στα αποδυτήρια και σε αγώνες κρίσιμους, έμπαιναν μπροστά και ήταν αρχηγοί και ηγέτες. Τους βγάζω το καπέλο. Είχαν κίνητρο, όρεξη, στα δύσκολα μιλούσαν στους υπόλοιπους. Μπράβο τους».

Οι συνθήκες εργασίας στην Αναγέννηση πώς ήταν;

«Ήμασταν οι πιο ευνοημένοι θεωρώ. Είχαμε το προπονητικό μας κέντρο. Ακόμα και το Στάδιο όποτε θέλαμε. Και με τον Δήμο ήμασταν πολύ καλά. Ακόμα και δύο φορές που δεν μπορούσαμε να προπονηθούμε με τα χιόνια, από ένα χωριό μας παρακαλούσαν να πάμε και μας έδιναν και τα νερά για να κάνουμε εκεί προπόνηση».

Παράλληλα με την επίτευξη της παραμονής, πήραν ευκαιρίες και νεαροί…

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις. Τους Τζέλλο, Ξέρρα, Γεωργατζά, αλλά έρχονται άλλοι 13 από την Κ20 και Κ17 που γίνεται πολύ σωστή δουλειά και σε βάθος χρόνου θα βγαίνουν συνέχεια παιδιά».

gm4

Πέρυσι η Αναγέννηση έδωσε ποδοσφαιριστές στη Super League. Μπορεί φέτος να το επαναλάβει;

«Θεωρώ ότι ένας, δύο θα φύγουν για μεγαλύτερη κατηγορία. Και του χρόνου πάλι. Ο σκοπός είναι αυτός. Κάθε χρόνο να βγαίνουν δύο, τρία παιδιά».

Το μέλλον σου στην Αναγέννηση Καρδίτσας;

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας προπονητής που να μη θέλει να είναι στην Αναγέννηση. Θα ξεκαθαρίσει διοικητικά η ομάδα και θα μιλήσουμε».

Το επίπεδο του πρωταθλήματος πώς το κρίνεις;

«Μέχρι ενός σημείου ήταν πάρα πολύ καλό το επίπεδο. Τότε που δεν είχε ξεκαθαρίσει, ούτε η σωτηρία, ούτε η άνοδος. Ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πρωταθλήματα».

Με την αναδιάρθρωση είσαι σύμφωνος;

«Αν βρεθούν χορηγίες, είμαι σύμφωνος. Αν όχι, τότε είμαι αντίθετος. Χωρίς έσοδα θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη καχυποψία, δεν το συζητάμε».

Εσύ την ένιωσες αυτή την καχυποψία κατά τη διάρκεια της σεζόν;

«Ναι, προς το τέλος. Εμείς οι προπονητές δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Είναι θέμα των παραγόντων και των φορέων».

gm5

Απόλλων και Λαμία ανέβηκαν δίκαια;

«Πριν την έναρξη του πρωταθλήματος είχα πει ότι ο Άρης θα είναι η μία ομάδα που θα ανέβει. Αλλά τελικά στη ροή αποδείχτηκε ότι τα λεφτά και τα ονόματα δεν παίζουν μπάλα. Παίζει ρόλο η σταθερότητα, η πολύ καλή οργάνωση διοικητική και αγωνιστική και πώς θα διαχειρίζεσαι τα στραβά αποτελέσματα».

Ομάδα – έκπληξη ποια θεωρείς;

«Τον Αγροτικό Αστέρα. Αξίζουν πολλά μπράβο στη διοίκηση και τους προπονητές που δημιούργησαν αυτό το σύνολο».

Εσύ ποιο ματς θες να ξεχάσεις;

«Δύο αγώνες. Το 5-0 από τον ΟΦΗ και το 0-2 από τα Τρίκαλα. Βρεθήκαμε στη χειρότερη αγωνιστική κατάσταση».

Και σε ποια ματς χάρηκες να παρακολουθείς την Αναγέννηση;

«Το αποκορύφωμα ήταν με την ΑΕΚ το 2-2. Και στο 1-1 με τον Άρη εντός, αλλά και στην αυλαία του πρωταθλήματος όπου νικήσαμε τη Λαμία. Ήμαστε η μόνη ομάδα που κέρδισε εκεί».

[googlead][/googlead] 

Last modified onΤετάρτη, 14 Ιούνιος 2017 03:44

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep