Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 62

Βελλής: «Πήρα μάθημα το καλοκαίρι»

Ο μεγαλομέτοχος του Απόλλωνα Σμύρνης, Σταμάτης Βελλής παραδέχτηκε ότι έμεινε με το... ζόρι στην ΠΑΕ.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο ιδιοκτήτης του Απόλλωνα, Σταμάτης Βελλής στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ. Μίλησε για όσα διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο, αναφέρθηκε στο θέμα της αναδιάρθρωσης και έκανε γνωστές τις προθέσεις του για το μέλλον...

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σταμάτη Βελλή:

- Στο τέλος της περασμένης περιόδου ανακοινώσατε ότι θα αποχωρήσετε από τα διοικητικά της ΠΑΕ Απόλλων, για κάτι βέβαια που είχατε ενημερώσει πριν από ένα χρόνο. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να αλλάξετε απόφαση; Μήπως η αγάπη για το σύλλογο;
Η αγάπη για τον Απόλλωνα νομίζω ότι είναι δεδομένη και κυρίως είναι αποδεδειγμένη με έργα. Συμπαθώ τα έργα πιο πολύ από τα λόγια. Παρέμεινα στη διοίκηση όχι από κάποια ώθηση, αλλά από μία λυπηρή διαπίστωση. Διαπίστωσα ότι ο ποδοσφαιρικός Απόλλωνας χωρίς τη δική μου παρουσία-οικονομική ενίσχυση δεν θα είχε καμία ελπίδα για να βρει διάδοχη κατάσταση, έτσι ώστε ακόμη και με τεχνάσματα να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Μετά από συναντήσεις, συνελεύσεις με τον ερασιτέχνη και τους οργανωμένους φιλάθλους, συνομιλίες με διάφορους πιθανούς επενδυτές, αντιλήφθηκα ότι αν επέμενα στην απόφαση μου να αποχωρήσω δεν θα υπήρχε ούτε 1% πιθανότητα να παραμείνει ως ΠΑΕ ο Απόλλων και θα υποβιβαζόταν στη Δ’ Εθνική.

Αυτό με «ανάγκασε» να διαπιστώσω ότι δεν υπάρχει μέλλον και προοπτική, και ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή όλα είναι συνδεδεμένα με την παρουσία μου στην ομάδα. Έτσι έλαβα την απόφαση να παραμείνω άλλη μία χρονιά, κατά την οποία ο Απόλλων επιστρέφει στη Β’ Εθνική κατηγορία. Προσπαθώντας βέβαια να εξοικονομήσω ποσά από παντού, να «ρίξω» τον προϋπολογισμό και τα έξοδα. Όσο μπορούσα δηλαδή να περιορίσω τη δική μου δαπάνη. Ομολογώ ότι δεν έχω ξεκινήσει με κέφι, διότι όταν αρχίζεις μία τέτοια προσπάθεια με το «ζόρι» και εξ’ ανάγκης, απουσιάζει το κέφι που υπήρχε άλλες χρονιές. Πρέπει να το ομολογήσω ξεκάθαρα, διότι δεν μπορείς να ξεγελάς ούτε τον κόσμο ούτε τους γύρω σου. Δεν έχω τη διάθεση που είχα τα περασμένα χρόνια, διότι «καταναγκαστικά έργα» δεν είναι ευχάριστο σε κανέναν να κάνει.

Ήταν λάθος μου όλη αυτή η προσπάθεια που έκανα το καλοκαίρι ώστε να βρω αντικαταστάτη και να φέρω «αντιμαχόμενες» πλευρές μέσα στον Απόλλωνα σε κάποια συνεννόηση. Βλέπω ότι δεν αποδίδουν. Επομένως, δεν πρόκειται να ξανακάνω κάτι τέτοιο. Όταν πω ότι σταματάω θα ακολουθήσω την πεπατημένη όσων αποχώρησαν από το ποδόσφαιρο. Θα καθίσω δηλαδή στο σπίτι μου, θα ζητήσω την παραίτηση του ΔΣ και απλά δεν θα συνεχίσω να συμβάλλω οικονομικά στην ομάδα. Χωρίς να έχω αναλάβει υποχρεώσεις και να έχω δικό μου διοικητικό συμβούλιο.

Βεβαίως ότι έχω αναλάβει θα το έχω φέρει εις πέρας μέχρι το τελευταίο ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο κάθε Απολλωνιστής ας προτείνει και ας κάνει αυτό που θέλει. Εγώ πάντως θα μείνω αμέτοχος σε μία τέτοια διαδικασία. Ήταν λάθος μου αυτό το «κυνήγι» και αυτή η προσπάθεια που έκανα το καλοκαίρι. Για μένα ήταν πολύ ψυχοφθόρο αυτό το καλοκαίρι και δεν βλέπω την ουσία του θέματος. Έχω δει πρακτικές μετόχων οι οποίοι έχουν πει «εγώ δεν εκλέγω διοικητικό συμβούλιο» και στη συνέχεια βγήκαν διοικήσεις πρωτοδικείου. Οι ομάδες δεν πέθαναν, συνέχισαν να λειτουργούν υπό άλλον φορέα, αλλά χωρίς να «ματώνει» ο πρώην μέτοχος και να προσπαθεί να βρει διάδοχη κατάσταση. Αυτό ήταν το μάθημά μου αυτό το καλοκαίρι.
- Οι υποχρεώσεις της ομάδας όμως παραμένουν και σε ορισμένους τομείς είναι αυξημένες, λόγω της συμμετοχής στη Football League. Σε αυτό το δύσκολο οικονομικά περιβάλλον, πώς βλέπετε τη σεζόν που έχουμε μπροστά μας;

Ακολουθήσαμε μία διαφορετική τακτική φέτος για πρώτη φορά. Δηλαδή, ανέθεσα σε ένα συγκεκριμένο άνθρωπο, τον κ. Μυροφορίδη, τη συγκρότηση της ομάδας. Ούτε στον προπονητή της ομάδας αποκλειστικά, ούτε στον εαυτό μου, ούτε σε συμβούλους. Η συνεργασία προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του κ. Μυροφορίδη, ο οποίος ζήτησε να με δει την εποχή που επρόκειτο να φύγω από τον Απόλλωνα. Μου είπε ότι μπορεί να μου προτείνει μία λύση πολύ πιο φθηνή από εκείνη που είχαμε στη Γ’ Εθνική, και με την οποία θα μπορούμε να έχουμε μία αξιοπρεπή παρουσία στη Β’ Εθνική. Παρότι του ξεκαθάρισα ότι δεν επρόκειτο να συνεχίσω, θεώρησα σκόπιμο να ακούσω τι έχει να προτείνει.

Διότι σε μία διάδοχη κατάσταση, πιθανώς να μην είχαν τη γνώση να στήσουν βιαστικά μία ομάδα. Θα είχαμε μία έτοιμη λύση να προτείνουμε, ότι «υπάρχει ένα έτοιμο ρόστερ που κοστίζει τόσο και μπορεί να παραμείνει στην κατηγορία». Να βοηθούσα με μία έτοιμη και συγκροτημένη πρόταση όταν θα έφευγα. Είχα παρατηρήσει ότι ο κ. Μυροφορίδης σε όσες ομάδες είχε εργαστεί σε αυτή τη θέση, είχε φέρει αποτελέσματα από καλά έως πολύ καλά. Θεώρησα χρήσιμο να το προτείνω ως λύση. Από τη στιγμή που παρέμεινα στην ομάδα και έχοντας κάνει την επαφή μαζί του, αποφάσισα να κάνω μία αλλαγή σε σχέση με τις άλλες χρονιές και να τον αφήσω να συγκροτήσει την ομάδα όπως αυτός νόμιζε.

Αναλαμβάνοντας απέναντί μου την ευθύνη της πορείας της ομάδας στο πρωτάθλημα. Την τελική ευθύνη βέβαια την έχω εγώ. Είναι ένα πείραμα για εμάς, διότι δεν το έχουμε επιχειρήσει ξανά. Δεν νομίζω ότι ρίσκαρα και πολύ, διότι θεωρώ ότι επί θητείας δικής μου η ομάδα δεν έπαιρνε καλό βαθμό στη συγκρότηση του ρόστερ. Βέβαια σε άλλους τομείς είχαμε καλό βαθμό για αυτό ήρθαν και οι άνοδοι. Αλλά τα ρόστερ δεν ανταποκρίνονταν στο μπάτζετ που διαθέταμε. Επομένως σε κάτι που υστερείς είναι πιο εύκολο να δοκιμάσεις κάτι άλλο. Ο στόχος μείωσης του προϋπολογισμού του ποδοσφαιρικού τμήματος επετεύχθη. Παρά το γεγονός ότι αγωνιζόμαστε φέτος σε ανώτερη κατηγορία, έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος της ομάδας, σε διψήφιο ποσοστιαίο ποσοστό. Έχω την αίσθηση, γιατί μένει να αποδειχθεί στο γήπεδο, ότι αυτή η ομάδα είναι ανώτερη από την περσινή ομάδα. Όμως η θέση που θα καταλάβει στο πρωτάθλημα εξαρτάται και από τον ανταγωνισμό.

Ειλικρινά δεν έχω άποψη για το επίπεδο των αντιπάλων μας. Το ζητούμενο είναι η ομάδα να παραμείνει στη Β’ Εθνική και να μην επιστρέψει στην κατηγορία από την οποία ανέβηκε. Να «γαντζωθούμε» και να σταθεροποιηθούμε σε αυτήν την κατηγορία. Δεν έχω μεγάλες βλέψεις, όμως ειλικρινά δεν γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε μέσα στο «φάσμα» των 21 ομάδων.

- Η παραμονή του κ. Κόλα στον πάγκο της ομάδας κράτησε λίγο. Για ποιο λόγο;
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό το γεγονός, διότι δεν επιθυμώ να σχολιάζω δημόσια κάτι για το οποίο ο άλλος δεν είναι εδώ για να απαντήσει. Δεν επεδίωξε άλλωστε να έρθεισε επαφή μαζί μου, την παραίτησή του τη διάβασα. Δεν είχα δηλαδή την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του. Το σίγουρο είναι ότι η αποχώρησή του αν γινόταν πιο αργά θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα. Έγινε σε μία περίοδο που μας επέτρεπε να ξεφύγουμε από την «ατυχία» ή «αστοχία», πείτε το όπως θέλετε, με όσο το δυνατόν λιγότερες πληγές.

- Τη θέση του προπονητή κατέχει ο κ. Βοσνιάδης, γνώστης των μικρών κατηγοριών. Πώς βλέπετε την αποστολή που έχει αναλάβει;

Τον εμπιστεύτηκα γιατί είναι ένας προπονητής που ξέρει την κατηγορία, έχει παλέψει με ομάδες όχι από τις πιο δυνατές και τα έχει καταφέρει αρκετά καλά. Εκείνη τη χρονική στιγμή που έπρεπε να επιλέξουμε προπονητή, ήταν κατά τη κρίση μου αυτός είχε τα εχέγγυα να μας δώσει την ελπίδα ότι θα έχουμε μία καλή πορεία. Μην παραμελούμε όμως και τον ρόλο του γυμναστή. Αν ο γυμναστής σου δεν είναι καλός ο προπονητής δε μπορεί να δείξει τις ικανότητές του. Επομένως ποντάρουμε ανάλογα και στον γυμναστή μας, τον Ηλία Παπαθανασίου.

- Ο Απόλλωνας αντιτάχθηκε στην αναδιάρθρωση της Football League. Έχετε καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, για ποιο λόγο έγινε;

Ναι, έχω καταλάβει τους λόγους. Καταρχάς, δεν θα πάρω θέση αν θα έπρεπε να είναι λιγότερες ή περισσότερες οι ομάδες, αυτό το κρίνουν οι ιθύνοντες. Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και το όλο πρόβλημα ξεκινάει από εκεί. Οι ΠΑΕ είναι ανώνυμες εταιρείες, καλώς ή κακώς. Στο εξωτερικό οι ομάδες είναι κλαμπ και έχουν ίσως ένα διαφορετικό καθεστώς από το ελληνικό. Στην Ελλάδα με αυτό το καθεστώς παίζουμε, αυτό έχουμε διαλέξει. Οι ανώνυμες εταιρείες είναι ιδιωτικές και έχουν μετόχους, οι οποίοι τουλάχιστον θεωρητικά αποσκοπούν σε κέρδος από τη συμμετοχή τους σε αυτές. Οφείλουν να είναι σε θέση να στηρίξουν την επένδυσή τους και την ομάδα που έχουν αναλάβει. Στην πραγματικότητα για μένα αυτό δεν είναι εφικτό στην Ελλάδα, καλά-καλά ούτε για την Superleague.

Είδαμε ότι 6-7 ομάδες θα υποβιβάζονταν από τη Superleague αν δεν άλλαζε μέσα στη σεζόν – κατά την άποψη μου με καταστατικό πραξικόπημα - η απόφαση να μην υποβιβάζονται ομάδες για ληξιπρόθεσμα χρέη, οφειλές κλπ. Όταν η ανώτατη ποδοσφαιρική κατηγορία στην Ελλάδα, με έσοδα εκατομμυρίων ευρώ και για την τελευταία ομάδα, έχει 6-7 ομάδες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, τότε για ποιο επαγγελματικό ποδόσφαιρο συζητάμε; Για ποια επαγγελματική Β’ και Γ’ Εθνική; Έχουμε περισσότερες επαγγελματικές ομάδες απ’ ό,τι η Γερμανία! Σε κάνει να γελάς αυτό. Κανένας ιθύνων δεν παίρνει την απόφαση να πει ότι «στην Ελλάδα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να είναι μέχρι εκεί», με όσες ομάδες μπορούν να αποδείξουν έμπρακτα ότι έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν.

Επίσης, οι περισσότερες ομάδες κάνουν κακοδιαχείριση εν γνώσει τους! Μπορείς εύκολα να εκτιμήσεις τα έσοδα σου και τα έξοδα σου, πχ τους μισθούς, δόσεις συμβολαίων, το ΙΚΑ, την εφορία, τα ασφάλιστρα που πρέπει να καταβάλλεις, τα έξοδα μετακινήσεων κλπ. Πολλές ομάδες έκαναν τις μεταγραφές τους γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν θα «έβγαιναν» οικονομικά. Για ποιο λόγο το έκαναν; Εγώ γνωρίζω κάθε σεζόν ότι τα χρήματα για τα έξοδα θα είναι τόσα, τα έσοδα άλλα τόσα και την διαφορά την έχω στην άκρη. Δεν λέω «κάτι θα γίνει, κάποιος νόμος θα αλλάξει, κάποιον γνωστό θα βρούμε και θα τη σκαπουλάρουμε». Δεν έχω δουλέψει με αυτή την νοοτροπία.

Μη κοροϊδευόμαστε, όλα έγιναν εν γνώσει των διοικούντων αυτών των ομάδων. Δεν έπεσε το «καράβι» έξω απρόσμενα. Όταν κάνεις αυτές τις κινήσεις και αναλαμβάνεις αυτές τις υποχρεώσεις είσαι σε θέση να γνωρίζεις αν μπορείς να τις εκπληρώσεις. Το γνώριζαν και όμως συνέχισαν. Αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Ο Παναιτωλικός πχ, ο οποίος υποβιβάστηκε βαθμολογικά, φρόντισε να είναι συνεπής. Δεν προέβη ενδεχομένως σε ακριβές μεταγραφές που θα του επέτρεπαν να σωθεί βαθμολογικά. Η άλλη ομάδα όμως που θεώρησε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς ενισχύθηκε, τον πέρασε στη βαθμολογία και στο τέλος επιβραβεύτηκε κιόλας. Αυτό το θεωρώ τρομακτικά άδικο και παράνομο.

Το πρόβλημα πάντως ξεκινάει από το πώς αντιμετωπίζει το κράτος, η ΕΠΟ, η Superleague και η ΕΠΑΕ αυτό που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι επαγγελματικό, είναι κρατικοδίαιτο. Αν ο ΟΠΑΠ δε δώσει λεφτά, δεν γίνεται τίποτα. Και μπορούν να λένε ότι ο ΟΠΑΠ είναι ανώνυμος εταιρία και όχι κρατική, αλλά ποιόν κοροϊδεύουν; Ο κάθε Υπουργός η ΓΓΑ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον κ. Ιωαννίδη, διαπραγματεύεται εκ μέρους το ΟΠΑΠ, υπόσχεται ποσά κλπ. χωρίς να κρατάει ούτε τα προσχήματα! Εγώ αν ήμουν Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ θα παραιτούμουν από ευθιξία και μόνο για τον εξευτελισμό μου!

Όσον αφορά την αναδιάρθρωση, είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη. Το κράτος, εκπροσωπούμενο από τον υφυπουργό και ΓΓΑ κ. Ιωαννίδη, αποφασίζει – και θα αναφέρω τους λόγους – ότι πρέπει πάση θυσία να εντάξει αυτές τις τρεις ομάδες κάπου. Και ενώ υπάρχει το περίφημο αυτοδιοίκητο, δηλαδή δεν επεμβαίνει ποτέ το κράτος στο ποδόσφαιρο, ξαφνικά πηγαίνει περίπατο. Ο κ. Ιωαννίδης ξεκινά μία εκστρατεία, με «λύσσα» μπορώ να πω, ώστε να βάλει αυτές τις ομάδες στη Β’ Εθνική, και αρχίζει να πιέζει ΕΠΟ, Superleague και ΕΠΑΕ για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα. Και αντί η απάντηση να είναι «δεν σας πέφτει λόγος, είναι ποδοσφαιρικό το θέμα, εμείς αποφασίζουμε και μην μας ενοχλείτε», επειδή το ποδόσφαιρο είναι κρατικοδίαιτο και θέλει επομένως να τα έχει καλά και με το κράτος, διότι έχει ανάγκη την «τσέπη» του, ξέχασαν όλοι το αυτοδιοίκητο, πήραν την εντολή αυτή και βρήκαν έναν τρόπο να εντάξουν αυτές τις ομάδες κάπου, κατά την άποψή μου 100% παράνομα σε σχέση με τα καταστατικά του ποδοσφαίρου. Έτσι εμείς στείλαμε επιστολές, ζητώντας να μας εξηγήσουν νομικά πού «πατάνε».

- Λάβατε κάποια απάντηση, έστω προφορικά;

Μας αγνόησαν, δεν μας έστειλαν καν ένα βεβαιωτικό ότι έλαβαν την επιστολή μας. Γιατί; Διότι δεν είχαν απάντηση. Δεν είναι μόνο η αλαζονεία τους σε αυτή την περίπτωση, αλλά και η ουσία, «δεν έχω τι να απαντήσω». Η επιστολή μας δεν ήταν ούτε επιθετική ούτε τίποτα. Παραθέταμε τους νόμους που κατά την άποψή μας είχαν καταπατηθεί και ζητούσαμε μία εξήγηση. Πιθανώς κάτι να μας είχε διαφύγει κάτι και να υπήρχε μία σωστή νομική εξήγηση. Δεν πήραμε από κανέναν καμία απάντηση. Διότι είναι καραμπινάτη ποδοσφαιρική παρανομία αυτό που έγινε. Ποδοσφαιρικός εισαγγελέας υπάρχει. Είναι αρμοδιότητά του να επέμβει σε αυτό που έγινε; Αν ναι, γιατί δεν επενέβη.

Πολλοί μου λένε ότι αν δεν διαταχθεί από την ΕΠΟ δεν κάνει τίποτα. Αν αληθεύει, δίνει μία ωραία απάντηση, μιας και η ΕΠΟ πρωτοστάτησε σε αυτή την κίνηση. Αν δεν αληθεύει, για ποιο λόγο δεν επεμβαίνει ο εισαγγελέας από μόνος του, αφού είδε τις επιστολές μας που δημοσιεύτηκαν, την τεράστια κατακραυγή από τον Τύπο, και την αντίδραση και άλλων ομάδων;

Άλλη απόδειξη της παρανομίας είναι ότι κανείς δεν αναλάμβανε την ευθύνη. Η ΕΠΟ ισχυρίζεται ότι έβαλε το αίτημα στην ΕΠΑΕ να αποφασίσει. Η ΕΠΑΕ, δια του κ. Καλογιάννη, ισχυρίζεται ότι είναι εντολή. Το αρνείται αυτό η ΕΠΟ και ο κ. Πιλάβιος. «Εμείς υποβάλλουμε το αίτημα για να δείτε αν μπορείτε να το ικανοποιήσετε». Η Superleague από την πλευρά της λέει ότι απλά έλαβε ένα αίτημα να αυξηθούν οι ομάδες της σε 18. Και αυτοί πετάνε το μπαλάκι αλλού. Τελικά πού καταλήγει το μπαλάκι; Στον κ. Καλογιάννη. Άσχετα αν ισχυρίζεται ότι έλαβε εντολή. Η ΕΠΟ το αρνείται, διότι ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί βάσει του ΚΑΠ. Υπάρχει κανονισμός που λέει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται να αλλάξει ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα παρά μόνο για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Πώς λοιπόν θα βγει και θα πει «παραβαίνω τους δικούς μου κανονισμούς»; Το δίνει αυτό το μπαλάκι στον κ. Καλογιάννη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Κος Καλογιάννης λειτούργησε έτσι. Λέει ότι υπέστη πολλές πιέσεις, πολιτικές κλπ., άκουσα ότι είπε πως δέχτηκε και απειλές. Αν αυτό αληθεύει και είσαι αντίθετος, παραιτείσαι. Το δηλώνεις, ότι δέχεσαι πίεση και απειλές και παραιτείσαι. Επομένως υπάρχει μία συμπαιγνία, ο ένας πετάει στον άλλον το μπαλάκι ώστε να τοποθετηθούν οι ομάδες σε αυτή την κατηγορία.

Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι αδικήθηκαν αυτές οι ομάδες διότι τιμωρήθηκαν με υποβιβασμό από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, που δεν είχε τέτοια δικαιοδοσία. Δεν παίρνω θέση, δεν είμαι δικαστής. Όμως τώρα το αντελήφθησαν; Ποιος ήταν στην ΕΠΟ τότε; Ο κ. Πιλάβιος και το ίδιο ΔΣ. Ξύπνησαν μετά από έναν χρόνο και είπαν: «κάναμε αδικία και να τη διορθώσουμε»; Αυτά δεν τα πιστεύει ούτε η «κουτσή Μαρία». Είναι προφάσεις. Ας δεχτούμε ότι τους αδίκησαν και άργησαν να το αντιληφθούν διότι είχαν πάρει υπνωτικά χάπια. Αν όντως έγινε αυτό, δικάστηκαν δηλαδή από λάθος όργανο και είναι άκυρη η απόφαση, ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα δικαιούνται να πάνε στη Superleague.

Γιατί κ. Μώραλη δεν πήρες τις δύο ομάδες, αφού συμφωνείς ότι έγινε αδικία; Αν μου αποδείκνυες ότι έγινε κακή εφαρμογή του νόμου, λέω ευθέως ότι θα ψήφιζα αυτές οι ομάδες να επιστρέψουν στη Superleague, ως υποβιβασθείσες από αυτή με αντικανονική απόφαση. Δεν έχω απολύτως τίποτα με αυτές τις συγκεκριμένες ομάδες.

Αν δε διορθώσεις ένα φερόμενο ως λάθος με νόμιμο τρόπο, βάζεις μπουρλότο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί αυτή η απόφαση είναι πλέον ένα «δικαστικό προηγούμενο». Αύριο ή μεθαύριο μπορεί να υπάρχει μία αντίστοιχη περίπτωση. Αν μπορούμε να καταπατούμε τους κανονισμούς που ψηφίσαμε εμείς οι ίδιοι όπως μας συμφέρει, τότε αυτό θα είναι το απόλυτο χάος.

- Η διαφορετική φωνή του Απόλλωνα ακούγεται μέσα στα όργανα;

Όχι, δεν ακούγεται. Δεν συμφέρει και δεν αρέσει να ακούγεται. Ζητάει κάτι που – για να είμαστε ειλικρινείς – η πλειοψηφία του ποδοσφαιρικού κόσμου δεν τον συμμερίζεται. Με ρώτησαν ορισμένοι τι θα έλεγα αν ο Απόλλωνας βρισκόταν στη θέση μιας εκ των τριών ομάδων. Δεν χρειάζεται να το απαντήσω, γιατί ο Απόλλωνας το έχει δείξει. Υποβιβάστηκε στη Δ’ Εθνική με πειθαρχικό παράπτωμα, όχι με εγκληματική πράξη, όπως είναι το στήσιμο αγώνων ή η δωροδοκία. Τι έκανε λοιπόν ο Απόλλωνας; Δεν πήγε σε κανέναν Ιωαννίδη, σε καμία ΕΠΟ, σε κανέναν βουλευτή ή υπουργό. Κάθισε με το κεφάλι σκυφτό και βρήκε μία λύση εκ των έσω. Ανέβηκε από την τέταρτη κατηγορία στη δεύτερη, καθαρά μέσα στους αγωνιστικούς χώρους χωρίς να ενοχλήσει κανέναν. Η απάντηση λοιπόν σε αυτό το ερώτημα είναι ήδη δεδομένη με πράξεις, όχι λόγια. Βρεθήκαμε στη Δ’ Εθνική για πειθαρχικό παράπτωμα και δεν βγάλαμε τσιμουδιά.

Για μένα είναι πραγματικά απαράδεκτο, ένας υπουργός καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους να κάνει κάτι τέτοιο. Ο λόγος είναι ότι τρέμει ο κ. Ιωαννίδης ότι στο Βόλο, στην Καβάλα και εν μέρει στη Θεσσαλονίκη θα έχει πολύ κακό εκλογικό αντίκτυπο η μη βοήθεια προς αυτές τις ομάδες. Όταν όμως αποφασίζεις βιαστικά-βιαστικά, μέσα σε πανικό επειδή σε λίγες ημέρες αρχίζει το πρωτάθλημα, και απαιτείς μία παρανομία με επιχειρήματα του στυλ «δεν θα σας δώσουμε χρήματα», τότε μου θυμίζεις την Ελλάδα των δέκα τελευταίων ετών. Τη συμπεριφορά πολιτικών που όλοι υποτίθεται ότι έχουμε καταδικάσει. Για μένα αυτός είναι ο λόγος, τον ξέρει και ο τελευταίος οπαδός των τριών αυτών ομάδων. Μάλιστα πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αποκομίσει καν τα οφέλη που πιστεύει ο κ. Ιωαννίδης. Ο κόσμος την ώρα της ψηφοφορίας δεν θα θεωρήσει ότι ο κ. Ιωαννίδης βοήθησε την ομάδα του, αλλά το κόμμα του.

Με ενοχλεί λοιπόν το κίνητρο του και ακόμα πιο πολύ η μεθόδευση που ακολουθήθηκε. Τουλάχιστον ας άλλαζαν πρώτα τους κανονισμούς και τα καταστατικά νόμιμα και ας το επιχειρούσαν μετά, έτσι για να σώσουν τα προσχήματα βρε αδερφέ....

Δίνουν παρατάσεις στις ΠΑΕ όσον αφορά τα χρέη, τις πληρωμές του ΙΚΑ, των φόρων. Και αυτές συνεχίζουν να παίζουν παρότι δεν πληρώνουν. Διαβάζω κάθε μέρα στις εφημερίδες για εταιρείες που κλείνουν και ανθρώπους που συλλαμβάνονται για χρέη 20.000 ή 50.000 ευρώ. Πώς είναι δυνατόν να διαχωρίζεις τις ανώνυμες εταιρείες σε δύο κατηγορίες; Στον έναν να λες «δεν πειράζει, θα σου δώσω έξι μήνες παράταση και μετά θα σου κάνω διακανονισμό 40 δόσεις» και επιπλέον να τον «επιβραβεύεις» με κρατικά χρήματα (ΟΠΑΠ) και τον άλλον να τον συλλαμβάνεις για πολύ μικρότερες οφειλές; Δεν είναι τεράστια πρόκληση αυτό στις σημερινές συνθήκες της χώρας μας;

Έτσι το κράτος κάνει το ποδόσφαιρο να μην είναι στην ουσία επαγγελματικό, με τις συνεχείς ρυθμίσεις, προσφορές, βοήθειες. Σου λένε: «Αν πιάσω τον τάδε επιχειρηματία, έχασα την μία ψήφο του. Αν όμως δεν βοηθήσω την ομάδα θα χάσω την ψήφο όλων των οπαδών, πιθανώς και μιας ολόκληρης πόλης!». Οδηγούμαστε έτσι σε νομικά εκτρώματα. Ή θα είμαστε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες οπότε και θα δικαιούμαστε νόμιμα κρατική επιδότηση.

- Την Κυριακή ο Απόλλωνας έχει πρεμιέρα στη Ριζούπολη απέναντι στο Θρασύβουλο. Φέτος οι τιμές των εισιτηρίων ορίστηκαν στα 10 ευρώ. Ίσως φαίνονται αρκετά για ορισμένους στη σημερινή κατάσταση.

Δεν έχω ακούσει παράπονα, αλλά και πάλι δεν θα αλλάξω άποψη. Κοίταξα τι γίνεται στις άλλες ομάδες, κινούμεθα στο μέσο όρο και κάτω από αυτόν. Θεωρώ ότι είμαστε απόλυτα μέσα στο πνεύμα της κατηγορίας. Ορισμένες ομάδες ορίζουν εισιτήρια και των 15 ευρώ. Τα δικά μας έχουν 10 ευρώ και στα διαρκείας βγαίνουν 8 ευρώ ανά αγώνα. Περιμένω από τους φίλους της ομάδας, που αναγνωρίζουν την κατάστασή της, να πουν ότι το ποσό των 10 ευρώ είναι λογικό. Οι άλλες ομάδες έχουν εισιτήρια των 5 ευρώ μόνο στα πέταλα. Εμείς δεν τα ανοίγουμε. Εξακολουθούμε και δίνουμε δωρεάν εισιτήρια στους ανέργους και με συμβολική τιμή στους μαθητές. Πέρυσι, το 35% των εισιτηρίων μας ήταν των ανέργων και του ενός ευρώ.

- Περιμένετε μαζικότερη παρουσία των φίλων του Απόλλωνα στα εντός έδρας παιχνίδια;

Όχι, πιστεύω ότι θα κινηθούμε στα περσινά επίπεδα. Είναι μία απογοήτευση προσωπική, όχι παράπονο διότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να έρθει στο γήπεδο. Θεωρώ ότι ο περισσότερος κόσμος που είχε μαζευτεί στο γήπεδο ήταν με την Ν. Ιωνία στη Δ’ Εθνική. Ήταν όμως κόσμος ενός ειδικού γεγονότος, όχι ο μέσος όρος εισιτηρίων μιας χρονιάς. Μακάρι να διαψευστούμε και να έρθουν στη Ριζούπολη περισσότεροι φίλαθλοι.

- Πώς θα περιγράφατε τις σχέσεις της ΠΑΕ με τον ερασιτέχνη;

Τέσσερα χρόνια τώρα, θα έλεγα ότι είναι οι καλύτερες σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε Ερασιτέχνη και ΠΑΕ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι και μικρό πράγμα αυτό. Αν κοιτάξετε δεν υπάρχει Ερασιτέχνης που να μην έχει παράπονο από την ΠΑΕ και το αντίστροφο. Προνοήσαμε και κάναμε μία λεπτομερή συμφωνία, θίξαμε όλα τα σημεία που πιθανώς θα βρίσκαμε μπροστά μας. Προσπαθήσαμε να λύσουμε εξαρχής ό,τι προκύψει. Δεν έχω παράπονο από τον Ερασιτέχνη όσον αφορά τη συνεργασία μας. Θεωρώ – αλλά ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη κ. Δέδες είναι πιο αρμόδιος επ’ αυτού – ότι και η άλλη πλευρά δεν έχει κάποιο σοβαρό παράπονο από εμάς. Τη σχέση μας διέπει αρμονία και καλή συνεργασία. Είναι φυσικό να προκύπτουν διαφωνίες σε επί μέρους θέματα, αλλά και αυτές ως τώρα λύονται με συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων.

Αν αναφέρεστε στην πρόσφατη επιστολή του Ερασιτέχνη νομίζω ότι γράφτηκε «εν βρασμώ ψυχής» και δε στέκομαι σε αυτή. Άλλωστε μετά την επιστολή έγινε συνάντηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα και η πεποίθησή μου είναι ότι αυτό που σας είπα για τις σχέσεις μας ως τώρα θα συνεχιστεί.
- Ακόμη και πρόσφατα, ομάδες ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν ως έδρα το «Γ. Καμάρας». Η απάντηση της ΠΑΕ Απόλλων ήταν αρνητική.
Έχουμε βάλει όρο στο συμφωνητικό με τον Ερασιτέχνη που έχει κατατεθεί στην εφορία και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και έχει εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη, ότι δεν μπορεί να παραχωρηθεί το γήπεδο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών. Οι λόγοι που είμαι αρνητικός σε τέτοια παραχώρηση είναι βασικά τρεις:

1) Έχω κάνει μία πολύ μεγάλη δαπάνη για τα σημερινά δεδομένα, και για την ανακατασκευή και για τη συντήρηση του γηπέδου. Αν φθαρεί ο αγωνιστικός χώρος μέσα στη σεζόν δεν μπορείς να τον επαναφέρεις.
2) Δεύτερος λόγος είναι ότι θεωρώ πως δεν θα έχει η ομάδα ιδιαίτερο οικονομικό όφελος. Οι ομάδες που ζητάνε το γήπεδο μας έχουν μεγάλο αριθμό διαρκείας και οι εισπράξεις στα ταμεία θα είναι πενιχρές. Το μόνο που θα αποκομίσουμε θα είναι μπελάδες και φασαρίες. Η μόνη φορά που είχε γίνει κάτι σωστά ήταν με την ΑΕΚ, ιδιοκτήτης όμως τότε ήταν ο κ. Παππάς. Είναι ένας άνθρωπος που τον εμπιστεύομαι 100% και είχαμε προσυμφωνήσει ένα μεγάλο τίμημα είτε ένας οπαδός έμπαινε στο γήπεδο είτε 10.000. Μου είχε εγγυηθεί εκείνο το ποσό αλλά και ό,τι προέκυπτε από πιθανές ζημιές. Δεν έχουμε τέτοιους ανθρώπους γνωστούς σε άλλες ομάδες ώστε να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια. Εξάλλου σχεδόν όλες οι ομάδες καθυστερούν τις πληρωμές τους.
3) Ο τρίτος λόγος, και για μένα και ο σημαντικότερος, είναι ο συναισθηματικός. Αυτό είναι το σπίτι μας, είναι το γήπεδό μας και είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε μία από τις λίγες ομάδες στην Ελλάδα με ιδιόκτητο γήπεδο. Και με αγωνιστικό χώρο, από τους κορυφαίους στη χώρα. Είναι ένα σημείο υπερηφάνειας, και για μένα και για τον Απόλλωνα. Αν βάλουμε μία ταμπέλα «ενοικιάζεται το σπίτι μας» νομίζω ότι ξεφτιλιζόμαστε».

Last modified onΠέμπτη, 27 Σεπτέμβριος 2012 14:14

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep