Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70

Επιστροφή στο παρελθόν

Η συνέντευξη Τύπου για τις ανακοινώσεις της αναδιάρθρωσης έγινε στην αίθουσα τελετών της ΕΣΗΕΑ, όπου ο γενικό γραμματέας Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης έδωσε επίσημα τα στοιχεία για τις αλλαγές στο χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου στις 17 Σεπτεμβρίου 1982. Η συνέντευξη Τύπου για τις ανακοινώσεις της αναδιάρθρωσης έγινε στην αίθουσα τελετών της ΕΣΗΕΑ, όπου ο γενικό γραμματέας Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης έδωσε επίσημα τα στοιχεία για τις αλλαγές στο χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου στις 17 Σεπτεμβρίου 1982.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλάζει τα δεδομένα σε όλες τις ποδοσφαιρικές κατηγορίες από την σεζόν 2013-14 και βάζει πάλι την Β’ Εθνική στο σύστημα των ομίλων που έζησε για τελευταία φορά την σεζόν 1982-83.

Η δεύτερη κατηγορία από την σύσταση της (1959-60) ήταν χωρισμένη σε ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια. Για τα τρία πρώτα χρόνια υπήρχε το σύστημα των τοπικών πρωταθλημάτων κάθε νομού για το πρώτο εξάμηνο και από εκεί οι νικητές έπαιρναν το εισιτήριο για τους ομίλους της Β’ Εθνικής που ξεκινούσαν μετά τον Ιανουάριο. Από το καλοκαίρι του 1962 πήρε τον χαρακτήρα κανονικού πρωταθλήματος με τις 60 ομάδες να μπαίνουν σε τέσσερις ομίλους και τους πρωταθλητές να κάνουν ένα νέο μίνι πρωτάθλημα από το οποίο οι δύο πρώτοι έπαιρναν την άνοδο στην Α’ Εθνική. Μέσα στις σεζόν άλλαξε αρκετές φορές ο αριθμός των ομίλων και ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος.

Τελευταία σεζόν που οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας ήταν χωρισμένες σε ομίλους ήταν το 1982-83 που έγινε και η τελευταία μεγάλη αναδιάρθρωση των κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ οδήγησε στην διεξαγωγή ενός ενιαίου πρωταθλήματος για την Β’ Εθνική, την δημιουργία της τρίτης κατηγορίας και την αλλαγή του συστήματος στην Δ’ Εθνική. Φυσικά για να διατηρηθεί η παράδοση, οι αποφάσεις για την αλλαγή των δεδομένων έγιναν μετά την έναρξη των πρωταθλημάτων που είχαν αρχίσει την σεζόν 1982-83 και χωρίς να γνωρίζουν οι ομάδες τα δεδομένα για την άνοδο και τον υποβιβασμό. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Κώστας Λαλιώτης θέλησε να μην επιβεβαιώσει όσα είχε «διαρρεύσει» ο τότε γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης για την ενοποίηση της Β’ Εθνικής και τη δημιουργία Γ’ Εθνικής με το σύστημα των ομίλων.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1982 σε μια εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα τελετών της ΕΣΗΕΑ, ο Κίμων Κουλούρης ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους της αποφάσεις που είχε πάρει η νέα τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει τη δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής την σεζόν 1982-83 έγινε σε δύο ομίλους των 20 ομάδων και το σχέδιο για την επόμενη σεζόν προέβλεπε έναν όμιλο των 20 ομάδων.

Για να μειωθούν οι ομάδες υποβιβάστηκαν εκείνη τη σεζόν 23 και συνέχισαν στην νεοσύστατη τρίτη κατηγορία. Από κάθε όμιλο έπεσαν έντεκα ομάδες και χρειάστηκε αγώνας μπαράζ ανάμεσα στη Νίκη Βόλου και τον Αιολικό ώστε να βγει η 23η ομάδα που ήταν τελικά αυτή της Μυτιλήνης στην διαδικασία των πέναλτι. Στην Α’ Εθνική ανέβηκαν το Αιγάλεω και ο Απόλλων Καλαμαριάς από την οποία υποβιβάστηκαν τέσσερις ώστε οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας να μειωθούν από 18 σε 16.

Η Γ’ Εθνική αποφασίστηκε να διεξαχθεί σε δύο ομίλους με 20 ομάδες ο καθένας από αυτούς, ενώ μέχρι τότε υπήρχε το σύστημα που ίσχυε παλαιότερα στην δεύτερη κατηγορία. Δηλαδή, οι πρωταθλητές των τοπικών ενώσεων συγκροτούσαν μετά τον Ιανουάριο έναν όμιλο ώστε να βγουν οι ομάδες που θα ανέβαιναν στην δεύτερη κατηγορία.

Από την σεζόν 1983-84 μάλιστα αποφασίστηκε να συμμετάσχουν οι ομάδες της Γ’ Εθνικής στο κύπελλο Ελλάδος, αφού μέχρι τότε σε αυτό έπαιζαν μόνο οι επαγγελματικές ομάδες από την πρώτη και δεύτερη κατηγορία.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ Β’ ΕΘΝΙΚΗΣ

1959-60 ΕΩΣ 1961-62

Στο δεύτερο μισό της σεζόν οι πρωταθλήτριες των τοπικών Ενώσεων συγκροτούσαν τρεις ομίλους από τους οποίους στο τέλος οι πρωταθλητές έπαιρναν το εισιτήριο για την Α’ Εθνική.

1962-63 ΕΩΣ 1982-83

Καθιέρωση πρωταθλήματος με το σύστημα των ομίλων. Στην αρχή δημιουργήθηκαν τρεις με απόλυτα γεωγραφικά κριτήρια που συμμετείχαν συνολικά 60 ομάδες. Στην πορεία των χρόνων άλλαζε η διεξαγωγή του, κυρίως με την διαφοροποίηση του αριθμού των ομίλων.

1983-84 ΕΩΣ 2012-13

Ενιαίο πρωτάθλημα με τις ομάδες από όλη την Ελλάδα σε έναν όμιλο. Η διαφοροποίηση στην πορεία των χρόνων αφορούσε μόνο τον αριθμό των συλλόγων που συμμετείχαν.

2013-14

Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο ομίλους των 14 ομάδων που θα χωριστούν με γεωγραφικά κριτήρια.

Last modified onΤρίτη, 15 Ιανουάριος 2013 16:24

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep