«Ευθύνη της ΕΠΟ η καθυστέρηση»

Το ρεπορτάζ του FL News από την εκδίκαση των εφέσεων των Ζακύνθου, Καβάλας.

Σε δεύτερο βαθμό επιδιώκουν τη δικαίωσή τους η Ζάκυνθος και η Καβάλα. Οι δύο ομάδες τιμωρήθηκαν από τον αθλητικό δικαστή με μηδενισμό και πρόστιμο 4.000 ευρώ (εκ των υστέρων η αθλητική δικαστής διόρθωσε τη λανθασμένη απόφαση περί αφαίρεσης 3 βαθμών) για τη μη διεξαγωγή των αγώνων με Καλλιθέα και Απόλλωνα Πόντου αντίστοιχα. Οι εφέσεις τους συζητήθηκαν την Τετάρτη (01/12) στην ΕΠΟ και το FL News, το μόνο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης που παρακολούθησε τη διαδικασία, σας παρουσιάζει το ρεπορτάζ.

Σημειώνεται ότι οι Καβάλα, Ζάκυνθος στα δικόγραφά τους δεν είχαν συμπεριλάβει ως διαδίκους τις ΠΑΕ Απόλλων Πόντου, Καλλιθέα. Όπως υποστήριξαν οι δικηγόροι τους, άσκησαν τις εφέσεις με βάση το διατακτικό, αφού το σκεπτικό της απόφασης είχε εκδοθεί δύο ημέρες πριν την εκδίκαση. Τελικά η αθηναϊκή ομάδα και αυτή της Καλαμαριάς παραστάθηκαν έπειτα από σχετική απόφαση που πήρε ο πρόεδρος, Αντώνης Μελισσινός.

Και οι δύο ομάδες χρέωσαν την καθυστέρηση στην ΕΠΟ και το νομικό της τμήμα, ενώ ο νομικός των Απόλλωνα Πόντου, Καλλιθέας, ο Αργύρης Λίβας μίλησε - όπως είχε κάνει και σε πρώτο βαθμό - για εγκληματική αμέλεια των διοικήσεών τους...

«Τσαντίστηκε η Super League 2...»

Ο νομικός της Ζακύνθου, Απόστολος Μπίρδας ανέφερε:

«Επικαλούμαστε λόγους ανωτέρας βίας. Χωρίς υπαιτιότητα της Ζακύνθου δεν μπορούσαμε να εκδώσουμε δελτία. Από τις 13/10 βρισκόμασταν σε σφοδρή αντιδικία με την ΕΠΟ. Η αρχική αίτηση που κρίθηκε στις 13/10 έγινε στην ΕΠΟ και στην Υπηρεσία Μητρώου. Ζητούσαμε κωδικούς για το ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε να εκδώσουμε δελτία. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί γίναμε αργά ΠΑΕ χωρίς να έχουμε υπαιτιότητα.

Κάναμε αίτηση ακύρωσης της έναρξης του πρωταθλήματος και η διοργανώτρια αρχή τσαντίστηκε. Το κράτησε και δεν ανέβαλε το παιχνίδι. Στις 3 Νοεμβρίου ζήτησα να αναβληθούν τα τρία πρώτα παιχνίδια. Είχε τσαντιστεί και δεν το έκανε. Δεν κατεβήκαμε στον αγώνα γιατί δεν είχαμε δελτία. Προλαβαίναμε από τις 4/11 να τα βγάλουμε; Από τις 4/11 έως τις 7/11 που ήταν προγραμματισμένο το ματς με την Καλλιθέα δεν προλαβαίναμε. Πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία. Τα κάναμε όλα και τη 2η αγωνιστική παίξαμε, αλλά ήταν αδύνατο να προλάβουμε για την πρεμιέρα. Από 13/10 ζητάμε να εκδώσουμε δελτία. Αν η ΕΠΟ δεν έκανε λάθος, δεν θα γινόταν τίποτε από όλα αυτά».

«Ο Πανιώνιος έγινε ΠΑΕ σε 10 ημέρες»

Πριν μιλήσει ο νομικός της Καλλιθέας, Αργύρης Λίβας, ο πρόεδρος της έδρας Αντώνης Μελισσινός τον ρώτησε: «Δηλαδή εσείς θέλετε να πάρετε το παιχνίδι χωρίς να παίξετε;». Και ο Λίβας απάντησε:

«Στο ελληνικό ποδόσφαιρο την πληρώνει ο συνεπής. Καθυστέρησε η έναρξη και για το θέμα της Ζακύνθου και παίζουμε Τετάρτη - Κυριακή. Μας επιβαρύνει πολύ γιατί έχουμε μικρό ρόστερ. Είναι θέμα ηθικής τάξης, ενώ τα έξοδα θα κληθούμε να τα πληρώσουμε πάλι εμείς. Στις 20/8 κλήθηκαν Ζάκυνθος, Πανιώνιος, Αστέρας Βλαχιώτης και Απόλλων Πόντου να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα. Ο Πανιώνιος και η Ζάκυνθος πρέπει να γίνουν ΠΑΕ. Ο Πανιώνιος 25/8 συγκαλεί ΓΣ και 3/9 γίνεται ΠΑΕ. Η Ζάκυνθος κάνει ΓΣ 4/9 και εγκρίνεται το καταστατικό της 21/9.

Ήταν εκπληκτικά αμελής. Καθυστέρησαν 18 ημέρες. Για να γίνεις ΠΑΕ θες έγκριση από το Υπουργείο. 17/9 απορρίπτεται η αίτηση στην ΕΕΑ, γιατί δεν είχαν προσκομίσει δικαιολογητικά. Στις 27/9 κάνουν νέα αίτηση. 5/10 βγαίνει νέα απορριπτική από την ΕΕΑ. Η υπαιτιότητα είναι ξεκάθαρα της διοίκησης. Εκκρεμεί η συμμετοχή της πάλι ενώπιον του Εφετείου».

«Όταν έσφιξε ο κλοιός έφερε τα έγγραφα»

Για τα δελτία ανέφερε:

«Στο Διαιτητικό η Ζάκυνθος ή θα πήγαινε σπίτι της ή θα έβγαζε δελτία. Η προετοιμασία που κάνει είναι... μείον. Από την απόφαση στις 3/11 είχε τέσσερις εργάσιμες να βγάλει δελτία. Στις 4/11 έστειλε αίτημα στην ΕΠΟ για τη διαδικασία που απαιτείται. Έπρεπε να έχει μεριμνήσει. Στις 4/11 απάντησε η ΕΠΟ και ως τις 6/11 δεν έκανε τίποτα. Τα έγγραφα άρχισε να τα στέλνει στις 11/11.

Στις 12/11 η Ζάκυνθος δεν έχει κανένα κατατεθειμένο συμβόλαιο και το απόγευμα είχε πάρει όλα τα δελτία. Όταν κατάλαβαν ότι σφίγγει ο κλοιός έφεραν όλα τα έγγραφα. Από τις 20/8 δεν έκανε απολύτως τίποτα για να είναι προετοιμασμένη».

Στη δευτερολογία του ο Μπίρδας είπε:

«Για την ΕΕΑ υπάρχει προσωρινή διαταγή. Έχουμε κερδίσει όλα τα δικαστήρια. Ό,τι έκανε από τον Αύγουστο, το έκανε καλώς. Από 13/10 που δεν είχε οριστεί η έναρξη, έκανε αίτηση για να βγάλει δελτία. Φταίει η ΕΠΟ και η νομική υπηρεσία. Οκτώ ημέρες κάναμε να βγάλουμε δελτία. Τη διαδικασία οι άνθρωποί της δεν την ήξεραν. Αν η αίτηση στις 13/10 είχε γίνει δεκτή, στις 21/10 θα είχε δελτία. Η Ζάκυνθος δεν έχει καμία υπαιτιότητα».

«Το τμήμα μητρώου περίμενε το... σκεπτικό»

Ακολούθως συζητήθηκε η υπόθεση της Καβάλας και η έφεσή της για την ποινή που επιβλήθηκε για τη μη διεξαγωγή τον αγώνα με τον Απόλλωνα Πόντου. Ο δικηγόρος του ΑΟΚ, Τάκης Μπιλίρης τόνισε:

«Πήραμε πιστοποιητικό συμμετοχής 5/10 και οι μεταγραφές ολοκληρώθηκαν 17/9. Πήγαμε στη λύση πρώτων εγγραφών. Μεταξύ 15 και 20 Οκτωβρίου καταθέσαμε 15 αιτήσεις. Το τμήμα μητρώου δελτίων για 10 ημέρες ούτε τις είχε εγκρίνει, ούτε τις είχε απορρίψει. Μετά από εξώδικό μας στις 26/10 τις απέρριψε. Κάναμε προσφυγή στην ΕΙΜ δύο ημέρες μετά. Η ΕΙΜ δεν την προσδιόριζε. Την παρακαλούσαμε και εν τέλει στις 4/11 προσδιορίστηκε. Στις 5/11 βγήκε η απορριπτική απόφαση. Την επομένη προσφύγαμε στο Διαιτητικό. Προσδιορίστηκε για τις 9/11, την ίδια ημέρα βγήκε το διατακτικό και στις 11 Νοεμβρίου όλη η απόφαση με το σκεπτικό.

Ο αγώνας ήταν στις 7/11 και η ομάδα δεν είχε κανέναν άλλον παίκτη. Στις 9/11 η ΕΠΟ δεν εξέδιδε δελτία, γιατί περίμενε το σκεπτικό. Μάλλον ο συγκεκριμένος υπάλληλος από το μητρώο δελτίο έχει τελειώσει και νομική... Προκαλεί εντύπωση και η απόφαση. Πρέπει να γίνει δεκτή η έφεση. Οι αγώνες πρέπει να παίζονται στα γήπεδα. Είμαστε αδύναμοι, δεχόμαστε σε κάθε ματς έξι γκολ, αλλά ας χάνουμε στο γήπεδο».

«Η Καβάλα μπορούσε να πάρει όποιον ήθελε»

Για τον Απόλλωνα Πόντου ο Λίβας είπε:

«Οι αγώνες πρέπει να παίζονται στο γήπεδο σωστά, αλλιώς θα επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Η Καβάλα είναι ΠΑΕ από την προηγούμενη περίοδο. Από την 1η Ιουλίου ως 21 Σεπτεμβρίου η Καβάλα μπορούσε να πάρει όποιον ήθελε. Ήταν επιλογή της να μην πάρει παίκτες. Στις 15/7 κατέθεσε αίτηση και πήρε προθεσμία ως 2/8 για δικαιολογητικά. Στις 3/8 η ΕΕΑ απέρριψε την αίτησή της. Στο Διοικητικό Εφετείο πήγε 9/9, 35 ημέρες μετά. Χάνει, επανέρχεται με αίτηση ανάκλησης, η οποία έγινε δεκτή. Στις 30/9 κατέθεσε εγγυητική και 1/10 Μ.Κ.

Το πρωτάθλημα για καλή τύχη Ζακύνθου και Καβάλας άργησε να ξεκινήσει λόγω τηλεοπτικών. Αν ξεκινούσε πιο νωρίς δεν θα μιλούσαμε τώρα. Ο Απόλλων Πόντου 20/8 έλαβε πρόσκληση. Ήμασταν διαλυμένοι, χωρίς παίκτες και παίξαμε και Κύπελλο 6/10. Εμείς τα δικαιολογητικά στην ΕΕΑ τα πήγαμε έγκαιρα. Οι άλλες δύο άργησαν πάρα πολύ. Αν δικαιώθηκαν μετά, δεν σημαίνει ότι δεν καθυστέρησαν».

Ο Μπιλίρης πρόσθεσε:

«Εγώ δεν θέλω να κάνω μεταγραφές και θέλω να παίξω με πρώτες εγγραφές. Εκεί υπήρξε κωλυσιεργία της ΕΠΟ. Μας είχε απορρίψει τις αιτήσεις από τον Οκτώβριο. Σχετικά με την απόρριψη της αίτησης από την ΕΕΑ, ο νόμος έλεγε ότι οι ΠΑΕ που προβιβάζονται, μπορούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά 30 ημέρες προ έναρξης πρωταθλήματος. Γι' αυτό πήραμε μετά από τρεις προσπάθειες πιστοποιητικό. Δεν ήμασταν εκπρόθεσμοι. Πριν το Εφετείο είχαν γίνει άλλες δύο αιτήσεις θεραπείας στην ΕΕΑ με τον ίδιο ισχυρισμό και είχαν απορριφθεί».

Στο τέλος ο Λίβας συμπλήρωσε:

«Οι αποφάσεις σας θα είναι οδηγός, ώστε να υπάρχει σοβαρότητα και συνέπεια ή να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και να συμμετέχει όποτε θέλει για να ενισχύεται τον Ιανουάριο».

Last modified onΠέμπτη, 02 Δεκέμβριος 2021 11:31

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep