ΕΠΟ: «Παραπλανήθηκε το Διαιτητικό»!

Τι ειπώθηκε στην εκδίκαση των εφέσεων για την ανάκληση των δελτίων. Η παραδοχή του νομικού εκπροσώπου της ΕΠΟ, Βασίλη Σαράκη σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης.

Νέα δεδομένα εμφανίστηκαν την Πέμπτη (21/10) στο Διαιτητικό Δικαστήριο και στην εκδίκαση των εφέσεων των ΠΑΕ που είδαν δελτία ποδοσφαιριστών τους να ανακαλούνται. Οι πρώτες που συζητήθηκαν ήταν των Ολυμπιακού Βόλου, Απόλλωνα Πόντου και των ποδοσφαιριστών των Καλλιθέας, Ολυμπιακού Βόλου, Αστέρα Βλαχιώτη, Απόλλωνα Πόντου, Πανσερραϊκού, Αιγάλεω. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η ομάδα των Σερρών δεν έκρινε σκόπιμο να καταθέσει έφεση για την υπόθεση του Νίκου Ζιαμπάρη… Η απόφαση, όπως ανακοινώθηκε, θα εκδοθεί τη Δευτέρα (25/10).

Ποια ήταν, όμως τα νέα δεδομένα; Η παραδοχή του δικηγόρου της ΕΠΟ, Βασίλη Σαράκη ότι: «Η ΕΠΟ ανταποκρίθηκε σε εκτέλεση δική σας απόφασης. Θεωρούμε την απόφαση εσφαλμένη, γι’ αυτό καταθέσαμε σήμερα αίτηση αναψηλάφησης. Στηρίχθηκε σε ένα μη υπαρκτό περιστατικό δήθεν απόφασης της Εκτελεστικής στις 24/06 σύμφωνα με την οποία ορίστηκε η διαδικασία αδειοδότησης. Παραπλανήθηκε το δικαστήριό σας από ψευδή ισχυρισμού αντιδίκου για υποτιθέμενη ύπαρξη τέτοιας απόφασης».

Αρχικά ο δικηγόρος του Ολυμπιακού Βόλου, Αργύρης Λίβας ανέφερε σύμφωνα με το FL News:

«Ο Ολυμπιακός Βόλου ούτε υποβιβάστηκε, ούτε προβιβάστηκε, άρα δεν υπήρχε λόγος αδειοδότησης. Ο νόμος 4809/21 ψηφίστηκε στις 19/06. Οι δύο κατηγορίες ενώθηκαν – συγχωνεύτηκαν βιαίως, επειδή είχε τελειώσει η αγωνιστική περίοδος. Εμείς είχαμε την κακή έμπνευση να υποβάλλουμε αρχικά δικαιολογητικά αδειοδότησης. Δεν υπήρχε περίπτωση προβιβασμού βάσει προκήρυξης. Λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν τακτοποιήσαμε τις εκκρεμότητες από 31/12 έως 31/03.

Στις 29/06/21 με έγγραφο η ΕΠΟ ζήτησε μόνο από τις 10 ομάδες που δεν είχαν συμμετάσχει στη διαδικασία να κάνουν εκ νέου φάκελο, στερώντας μας το δικαίωμα και τη δυνατότητα να καταθέσουμε έστω δικαιολογητικά. Δεν μας κάλεσαν και είμαστε εκτεθειμένοι.

Οι ευθύνες είναι της ΕΠΟ και των υπολοίπων και είναι τεράστιες. Τελευταία στιγμή με απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων τον Σεπτέμβριο και δύο ημέρες πριν το τέλος των μεταγραφών μας έδωσαν τη δυνατότητα μεταγραφών. Σπεύσαμε να καταθέσουμε δελτία, γνωρίζοντας την άρση. Εκδόθηκαν αυτά 5.30 το πρωί, γιατί την Κυριακή παίζαμε Κύπελλο και αγωνίστηκαν όλοι.

Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν αγωνιστικό και οικονομικό Γολγοθά. Θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της διάλυσης. Πρέπει να πληρώσουμε αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Ακυρώνεται η προηγούμενη απόφαση και καλούμαστε με διαδικασία εξρπές να υποδείξουμε άμεσα ποιους από τους υπεράριθμους θα κρατήσουμε.

Μας εστάλη επιστολή να δηλώσουμε άμεσα ποιους θα κρατήσουμε και μερικές ημέρες μετά μας κοινοποιείται η απόφαση και το διατακτικό είναι διαφορετικό. Πλέον αναφέρει και τα ονόματα των ποδοσφαιριστών των οποίων τα δελτία ανακαλούνται. Γι’ αυτό καταθέσαμε δύο εφέσεις. Η απόφαση είναι παράνομη και καταχρηστική και επικουρικά πρέπει να έχει ισχύ από την ημερομηνία έκδοσης».

Μετά την τοποθέτηση Σαράκη που μίλησε για παραπλάνηση του δικαστηρίου, ο συνάδελφός του, Νίκος Μπάρτζης είπε για λογαριασμό της ΕΠΟ: «Πρόκειται για προβληματική απόφαση με βάση το σκεπτικό και το διατακτικό. Υπάρχει σαφές ηθικό δίλημμα που μας φέρνει σε δύσκολες καταστάσεις».

«Ο Απόλλων Πόντου δεν θα κατέβει ν' αγωνιστεί»

Ο Λίβας ακούγοντας τους δύο νομικούς της ΕΠΟ, ανέφερε:

«Αν κατάλαβα καλά δήλωσαν ότι η απόφαση της 24/06 με βάση την οποία ανακαλέσατε τα δελτία, δεν υπάρχει! Είναι πρωτοφανές. Ταλαιπωρούμαστε όλοι από μία απόφαση που δεν υπάρχει;».

Για τον Απόλλωνα Πόντου ο Λίβας είπε:

«Τερμάτισε 9ος, υποβιβάστηκε και δεν καταθέτει φάκελο για αδειοδότηση. Στις 20/08 μας κάλεσε η SL2 να αναπληρώσουμε θέση. λάβαμε πιστοποιητικό 17/09. Στις 27/06 είχαμε ενεργούς 12 παίκτες και τον Φράγκο με συμβόλαιο ως 30/6/23. Αυτόν τον χάσαμε, γιατί υποβιβαστήκαμε. Από τους παίκτες που αποκτήσαμε μετά την 1/7 το δελτίο του Πολίτη εκδόθηκε 13/9, του Καλαϊτζίδη 6/9, του Δεινόπαπα 10/9, του Καλογέρη 6/9, του Αμαραντίδη 6/9, του Σουντουρά 13/9 και του Ζαχαράκη 17/9.

Έξι παίκτες αποκτήσαμε πριν την απόφαση στις 14/9. Η ΕΠΟ εκδίδει δελτία, γιατί η ομάδα μας δεν έχει περιορισμό όπως οι υπόλοιπες. Παίρναμε κανονικά μεγάλους. Δεν αφορά την ομάδα η απόφαση. Αν ανακληθούν τα δελτία ο Απόλλων δεν θα κατέβει ν’ αγωνιστεί. Αυτό που ομολόγησε η ΕΠΟ μας ξεπερνάει»!

Ο Σαράκης τόνισε σχετικά:

«Κλήθηκε 20/8 ο Απόλλων να καλύψει θέση. Πότε να κάνει φάκελο για αδειοδότηση όταν οι ημερομηνίες ήταν 14/7 και 29/7; Δεν υπήρχε η δυνατότητα».

Ο νομικός Αντώνης Βογιατζάκης που εκπροσωπούσε τους 31 ποδοσφαιριστές είπε μεταξύ άλλων:

«Η δήλωση που έγινε από τον δικηγόρο της ΕΠΟ είναι ο τελευταίος κρίκος μια σειράς πράξεων και παραλείψεων. Η ΕΠΟ είναι η μοναδική υπεύθυνη για την ταλαιπωρία και δεν λογοδοτεί, ούτε έχει κάποια συνέπεια. Παραβίασε τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη που υπήρχε. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις της Εκτελεστικής, αλλά η διαδικασία είχε σφάλματα».

Ο Σαράκης του απάντησε: «Απορρίπτω την έκφραση της αποκλειστικής υπαιτιότητας και ευθύνης της ΕΠΟ. Η ΕΠΟ ενδιαφέρεται και έχει δώσει διάστημα 17 ημερών για να τους άνεργους. Απλά σκόνταψε στην απόφαση του δικαστηρίου σας. Προσπάθησε να λύσει το θέμα με δίκαιο τρόπο. Είναι δίκαιο το αίτημα όλων να επανακτήσουν τη σύμβασή τους».

Στην παρέμβαση του ΠΣΑΠ, ο νομικός Γιώργος Καλούδης είπε μεταξύ άλλων:

«Η πηγή του προβλήματος είναι στη… μη ύπαρξη μιας απόφασης. Στις 6/7/21 αιτηθήκαμε την άρση της κύρωσης για μεταγραφές άνω των 25 ετών. Το ζήτημα μόνο από την ανάκληση είναι ότι υπάρχει παύση της αθλητικής δραστηριότητας χωρίς την υπαιτιότητα των παικτών. Λειτουργεί η απόφαση αυτή και αναδρομικά. Στις 14/7 γνωστοποιούσαμε εκ νέου το πρόβλημα και κατηγορηθήκαμε για έμμεση τροποποίηση κανονισμών. Στις 16/9 εκφράσαμε την ανησυχία μας, γιατί πολλές ομάδες δεν είχαν άδεια και πολλοί επαγγελματίες κινδύνευαν με απώλεια της ιδιότητάς τους. Πρέπει να προβληματίσουν οι δυσμενείς συνέπειες που έχει μία μη υπαρκτή απόφαση».

Στις εφέσεις των παικτών Πανσερραϊκού και Αιγάλεω, ο Βογιατζάκης τόνισε:

«Ο Πανσερραϊκός επέλεξε να μην είναι εδώ. Η ΕΠΟ δεν θεώρησε ότι ήταν άξιος κοινοποίησης της απόφασης. Οι ομάδες έχουν κι άλλους να χρησιμοποιήσουν, οι παίκτες δεν θα βρίσκουν δουλειά. Το διάστημα αποχής είναι τεράστιο. Λάβετε υπόψη τον κοινωνικό αντίκτυπο».

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Γιώργος Μπαντής κατέθεσε:

«Οι συνέπειες είναι ανεπανόρθωτες. Κινδυνεύουν οι ποδοσφαιριστές, είτε να σταματήσουν το ποδόσφαιρο, είτε να πληγεί η καριέρα τους ανεπανόρθωτα. Πρέπει να κοιτάμε και το ανθρώπινο πέρα από το νομικό».

Γρηγορίου: «Οι ΠΑΕ ψώνιζαν από το κάτω ράφι»

Ο Χάρης Γρηγορίου εκπροσώπησε την ΠΑΕ Αιγάλεω. Για το Σίτι ο έμπειρος νομικός είπε μεταξύ άλλων:

«Η απόφαση του Διαιτητικού είναι πέρα από κάθε προηγούμενο. Δεν υφίσταται απόφαση που υποχρεώνει σε αδειοδότηση. Αν ισχύει αυτό, τότε δεν υπάρχει αντικείμενο. Από τις 15/9 έως τις 17/9 πήραμε έξι παίκτες. Δώσαμε 65 χιλιάδες προκαταβολές και αναλάβαμε υποχρεώσεις 200 χιλιάδων. Σας δίνω να καταλάβετε το ηχόχρωμα της καταχρηστικότητας. Αναγκαστήκαμε δίκην… στρατοδικείου να περάσουμε τη διαδικασία αδειοδότησδης. Όλοι τους έπαιξαν με τον Κισσαμικό. Η ΕΠΟ δεν επιφυλάχθηκε να μην εκδώσει δελτία. Οι ομάδες σε 1,5 μέρα έπαιρναν παίκτες από το κάτω ράφι. Κανείς δεν ζήτησε ανάκληση δελτίων, ούτε καν η ΑΕΛ».

«Θα ενεργοποιηθούν ρήτρες αποχώρησης»

Ο Λίβας για την υπόθεση της Καλλιθέας ανέφερε:

«Μας ανακάλεσαν 11 δελτία. Εμείς και άλλες δύο ομάδες θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Η Καλλιθέα δεν θα συμπληρώνει ενδεκάδα. Εάν δεν κατέβουν Καλλιθέα, Καλαμαριά, Αστέρας Βλαχιώτη θα ενεργοποιηθούν ρήτρες από το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Εάν 31/10 η Καλλιθέα, ο Απόλλων Πόντου και ο Βλαχιώτης έχουν 10 και 11 παίκτες, θα αποσυρθούν. Το προϊόν θα ξεφτιλιστεί».

Για την υπόθεση του Αστέρα Βλαχιώτη συμπλήρωσε:

«Κάναμε δύο εφέσεις, γιατί αρχικά μας έβαλαν να διαλέξουμε ποιους θα κρατήσουμε και μετά μας γνωστοποίησαν ποια δελτία ανακαλούνται. Έχουμε καταθέσει επικουρικά ποιους θέλουμε να κρατήσουμε. Με βάση την προκήρυξη υποβιβαστήκαμε και 20/8 η λίγκα μας κάλεσε με τον Απόλλωνα Πόντου να καλύψουμε κενά.

Από 13/8 έως 6/9 εκδόθηκαν δελτία παικτών άνω των 25 ετών, δηλαδή των Αναστασόπουλου, Πεχλιβανόπουλου, Σολολάροφ, Νεχέμια, Καραγκιολίδη. Αποδεικνύεται ότι εμείς δεν απαιτούνταν να έχουμε άδεια. Ο κανονισμός αδειοδότησης λέει ότι αφορά ομάδες της SL1, SL2 και όσες προβιβάζονται. Εμείς υποβιβαστήκαμε».

Last modified onΠέμπτη, 21 Οκτώβριος 2021 18:37

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep