Ιωνικός - Η πρώτη άνοδος (pics)

Το μακρινό 1989 ο Ιωνικός μπήκε για παρθενική φορά στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στις 13 Μαΐου 1989 ο Ιωνικός πανηγύρισε για πρώτη φορά και μαθηματικά την άνοδό του στην Α’ Εθνική, έπειτα από μια εύκολη νίκη επί του Αθηναϊκού με 3-1 στο «ξερό» της Νεάπολης. Η ομάδα της Νίκαιας είχε μια σταθερή τριετία στην δεύτερη κατηγορία και έχτιζε την αντεπίθεσή της, η οποία ολοκληρώθηκε με την άνοδό της στην μεγάλη κατηγορία ως τρίτη της βαθμολογίας.

Σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος ήταν στις κορυφαίες θέσεις και ουσιαστικά την 31η αγωνιστική με βαθμολογικό σύστημα 2-1-0 είχε χτίσει διαφορά τεσσάρων βαθμών από την Καστοριά και πέντε από την Κόρινθο που ήταν οι σημαντικότερες διεκδικήτριες για τα εισιτήρια της ανόδου.

Η νίκη με 3-0 επί του Πιερικού την Κυριακή των Βαΐων (23 Απριλίου 1989) ήταν εκείνη που έδωσε τον αέρα της ανόδου. Οι διαδοχικές νίκες του ΠΑΣ Γιάννινα έβαλαν σε αμφισβήτηση την σταθερότητα της τριάδας που ήταν μπροστά σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, αλλά τελικά χωρίς να την... αλλάξει. Μπροστά της, εκείνη την περίοδο ήταν η Ξάνθη που πήρε το εισιτήριο για την Α’ Εθνική, με την διαφορά ότι η ακριτική ομάδα δεν υποβιβάστηκε ποτέ από τότε και μόνο η φετινή χρονιά την βρήκε στην δεύτερη κατηγορία.

aion2

Στην τελευταία στροφή ο ήδη ανεβασμένος Ιωνικός ηττήθηκε με 3-1 στις Σέρρες και έτσι η νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα επί της Καστορίας δεν είχε ουσιαστική σημασία. Τελικά η τριάδα της ανόδου ήταν η Ξάνθη, ο Πανσερραϊκός και ο Ιωνικός.

aion3

Ο Ιωνικός κατάφερε να γράψει 16 σεζόν στην Α’ Εθνική, όχι συνεχόμενες, αφού είχε σκαμπανεβάσματα με υποβιβασμούς και άμεσες επιστροφές, αλλά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατηγορία, τελείωσε το πρωτάθλημα δύο φορές στην 5η θέση, συμμετείχε μια χρονιά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και είχε συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος.

Last modified onΔευτέρα, 19 Απρίλιος 2021 10:57

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep